Okänd svenskamerikan ger 385 813 kr till minne av mystisk Ölandskvinna

385 813 kronor …ligger och väntar på att få hylla Aina E. Johnson. Känner du henne kan Borgholms kommun behöva lite hjälp.
NYHETER

Ringer det en klocka när du hör Aina E. Johnson från Persnäs på Öland?

Då behöver Borgholms kommun din hjälp.

De har 385 813 kronor som ligger och väntar.

– Vi tar tacksamt emot alla tips, säger Caroline Johansson, redovisningsekonom.

Det är inte mycket information som finns tillgänglig. Varken om honom – eller henne.

Flyttade 1929

Klart är i alla fall att den generöse herrn Per-Olof Jonasson konfirmerades i Göteborg 1929 innan han drog till USA. Där bytte han namn, till John P Johnson.

Och kvar hemma i Sverige fanns en flicka eller kvinna som han på något sätt hade ett gott öga till: Aina E. Johnson, från Persnäs på Öland.

Han har nu donerat 385 813 kronor som ska användas ”till hennes minne”.

Kommunen letar

– Vi fick en kopia av ett testamente av en amerikansk advokatbyrå i våras, där det stod att vi skulle få dela arvet tillsammans med stadsmissionen. Vi trodde inte riktigt på det. Men sedan ringde en advokatbyrå i Göteborg upp oss nyligen och berättade att de var ansvariga för att dela ut arvet, så plötsligt fick vi en check på 58 000 dollar, säger Caroline Johansson, redovisningsekonom på Borgholms kommun.

För Borgholms kommun är det ett problem – om än ett trevligt sådant – eftersom ingen riktigt vet vem Aina E. Johnson är.

– Vi har ju spekulerat vilt här på komunen, säger hon och skrattar.

Ber om hjälp

– Vi har även skickat en förfrågan till landsarkivet i Vadstena i hopp om att de ska kunna hjälpa oss. Det vore roligt att få reda på något om henne, så att pengarna hamnar på rätt ställe. Om hon kanske tyckte om barn, om hon hade någon demenssjukdom, om hon brann för något, hade ett stort intresse. Vi vill att pengarna ska användas rätt, säger Caroline Johansson.

Hon ber därför alla som kan ha en idé om vem Aina E Johnson är att höra av sig.

Vet du något?

Maila Aftonbladet. Vi skickar alla tips till utredaren.

ARTIKELN HANDLAR OM