Aftonbladets läsare lyckades med att lösa pengamysteriet

Pengagåtan löst Tack vare Aftonbladets läsare kunde pengagåtan lösas. Aina E Johnson var John P. Johnsons hustru, och avled 1993.
NYHETER

Grattis, alla kloka och duktiga Aftonbladet-läsare!

Ni har löst mysteriet för Borgholms kommun.

– Det är helt otroligt, säger Caroline Johansson, redovisningsekonom på Borgholms kommun.

Efter Aftonbladet artikel om den mystiska gåvan på 385 813 kronor från Per-Olof Jonasson/John P Johnson till till Borgholms kommun i Aina E. Johnsons minne har mailen och tipsen strömmat in.

Många av dem ledde till samma sak:

En dödsannons i Boston Globe i slutet av januari i år.

Dog i januari

Där fick man reda på att John P. Johnson, boende i staden Belmont i Massachusetts, dog den 27 januari i år, 95 år gammal.

I annonsen nämns även hans avlidna fru, Aina E. Johnson (född Andersson den 12 oktober 1909 i Köping) och hans goda väninna Geggy Ryen.

Aftonbladet kontaktade då Caroline Johansson på nytt för att dubbelkolla fakta.

– Det måste vara den John P Johnson, säger hon. I papperen vi fick från advokatbyrån dog han den 27 januari.

”Ville hedra platsen”

Aftonbladet sökte upp Geggy Ryen i Belmont.

Och mycket riktigt:

– Jag visste att han skulle lämna pengarna till Göteborg och till Öland. Han ville hedra platsen hans fru kom ifrån och även Göteborg som var hans egen hemstad, säger Geggy Ryen.

Gillade motion

Hon berättar att hon lärde känna John Johnson på ett äldreboende för åtta år sedan. Hon var 81, han 87 år gammal.

– Vi tyckte om att motionera båda två och träffades på det sättet. Sedan insåg vi att båda har förlorat våra livskamrater och att vi båda var skandinaver. Vi fick en fin vänskap på gamla dagar, säger hon.

Vad kan du berätta om dem?

– Aina dog 1993 så jag lärde aldrig känna henne. Men de hade ett fint och lyckligt äktenskap i 40 år, även om de aldrig fick några barn. John var en så snäll människa. Han älskade klassisk musik och var ekonom, säger hon.

Var ”self-made”

John var bara 14 år när han emigrerade till USA.

– Han var en otroligt fin man. Self-made. Hans föräldrar var skilda så han växte upp med sin farmor och farfar men skickades sedan hit för att bo med sin pappa. Fast när han kom hit så var pappan inte här. Han fick klara sig själv men jobbade och slet sig igenom både high school och college, säger hon.

Caroline Johansson jublar över all information.

– Det är kanonroligt. Vad duktiga och snabba läsarna var. Vilket hästjobb alla har lagt ned! Musik, motion och en svår barndom, jag får massor med bra idéer om vad vi kan göra med de här pengarna för att hedra John och Aina. Hälsa alla och tacka så jättemycket, säger hon.

Sagt och gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM