"Lägg ner mink- farmerna nu"

NYHETER

Riksdagsledamot Helena Leander (MP) vill förbjuda minkuppfödning i Sverige.

Enligt henne är det enda lösningen på minkarnas lidande.

– Det är dags för politisk handling nu, säger hon till Aftonbladet.

Helena Leander (MP).

För Helena Leander (MP) är det solklart att minknäringen inte lever upp till djurskyddslagens krav.

– Minken är ett aktivt rovdjur och det finns inga förutsättningar för att de ska kunna bete sig naturligt i bur. Minkarna uppvisar stressymtom och biter varandra i frustration.

Ny motion

Hon anser att frågan har dragits i långbänk länge nog nu.

– Redan 2003 kom den statliga pälsdjursnäringsutredningen fram till att minkfarmerna inte levde upp till djurskyddslagens krav på naturligt beteende. Om näringen inte hade löst problemen till 2010, borde näringen läggas ned.

De rödgröna har tidigare lagt fram en motion om förbud mot pälsdjursuppfödning. Den gången gick inte förslaget igenom.

– Vi ska lägga fram en ny motion, lovar Helena Leander.

Gör översyn

Nyligen genomförde Jordbruksverket med hjälp av länsstyrelsen ett antal oanmälda kontroller på landets minkfarmer. Cirka 40 procent av Sveriges minkfarmer kontrollerades. Totalt fanns det cirka 50 000 minkar på anläggningarna.

I Jordbruksverkets rapport till jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) konstaterades bland annat att 85 procent av de undersökta minkfarmarna saknade tillräckligt med sysselsättning för djuren.

– Jag tar rapporterna och bilderna på allvar och har bett Jordbruksverket att göra en översyn om hur det ser ut, och lämna en plan på hur vi ska komma tillrätta med eventuella problem. Då kan jag ta ställning till ifall vi behöver ändra lagen, säger Eskil Erlandsson till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM