Stridsflyg bombade demonstranter

Delar av militären vänder sig emot diktatorn

NYHETER

En blodig massaker pågår i Libyens huvudstad Tripoli.

Regimen ska ha satt in stridsflyg och helikoptrar som bombar folket.

Samtidigt överger både diplomater och militärer diktatorn Muammar Gaddafi.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI/reuters
En avhoppad stridsflygare landar på Malta.

Revolutionen i Libyen är i ett avgörande läge.

De hundratusentals människor som tågar på gatorna Tripoli möts av allt blodigare och desperatare attacker från regimen.

Både stridsflyg och helikoptrar ska ha attackerat demonstranterna och bombat flera stadsdelar under måndagskvällen. En invånare säger till AFP att det är en ”massaker”.

Rop på hjälp ljöd från moskéhögtalare.

Hundratals döda

Ett vittne i Tripolis förort Fashlum sade till AFP att helikoptrar transporterade dit ”afrikanska legosoldater” som öppnade eld mot allt som rörde sig. Legosoldater åkte också omkring i bilar på gatorna och sköt mot folk.

Uppåt 250 människor uppges ha dött i striderna i Tripoli bara under måndagen, men siffran är mycket osäker.

Stridsplan ska även ha satts in mot flera andra städer, bland annat al-Zawiyah väster om Tripoli och Benghazi i nordöst.

Regimen förnekar dock att stridsflyg attackerat civila. Enligt ett uttalande i statlig tv bombade planen ammunitionsdepåer långt från befolkade områden.

Legosoldater skjuter

Alla fasta telefonlinjer i landet har stängts ner.

Demonstranterna i Tripoli har under flera dagar försökt ta kontroll över Gröna torget. Det har blivit ett symboliskt viktigt mål för dem, precis som Tahrir-torget var i Kairo i Egypten tidigare i månaden. Gaddafis regim har valt slå stenhårt mot demonstranterna för att förhindra att de över torget.

Hittills har de dödsföraktande demonstranterna vägrat att vika sig.

– Vi vet att regimen är på väg att falla och det libyska folket tänker inte ge sig. Folk har en sällsam beslutsamhet efter allt som har hänt, säger en invånare till nyhetsbyrån AP.

Överger Gaddafi

Det är uppenbart att Gaddafi har förlorat kontrollen över stora delar av landet.

De östra delarna tycks vara under revoltörernas kontroll, och flera klan- och stamledare ska ha ställt sig på upprorets sida. Sent på kvällen ska en grupp officerare ha uppmanat armén att ”gå med folket” och störta Gaddafi. Det är dock oklart exakt vilka positioner dessa officerare har.

Minst nio höga libyska diplomater runt om i världen har också deklarerat att de inte längre stöder Gaddafi.

Libyens vice FN-ambassadör Ibrahim al-Dabbashi krävde på måndagen Gaddafis avgång, annars ”kommer folket att göra sig av med honom”. Han anklagade ledaren för folkmord och vill åtala honom för krigsbrott.

Ska hålla tal

På måndagen kom uppgifter om att överste Gaddafi eventuellt inte är kvar i Libyen.

Storbritanniens utrikesminister William Hague sade att han tagit del av information som tyder på att Gaddafi är på väg till Venezuela i Sydamerika. Venezuelas informationsminister förnekar dock att det skulle vara så.

Venezuela är ett land som tidigare varit villigt att ta emot mer tvivelaktiga figurer som inte varit välkomna på andra ställen. Landets president Hugo Chávez lär också vara personligt bekant med Gaddafi.

FAKTA

Detta har hänt

Inspirerade av revolutionerna i Tunisien och Egypten gick folk ut på gatorna i staden Benghazi i mitten av förra veckan.

Demonstrationerna spred sig till flera städer, framför allt i östra delarna av landet.

I fredags sköt säkerhetsstyrkor i Benghazi skarpt mot demonstranterna. Det verkar snarast ha fått demonstrationerna att eskalera.

På både lördagen och söndagen besköts ett begravningsföljen i Benghazi. Det kom också uppgifter om att delar av militären i staden vägrat våldet och gått över på folkets sida.

På söndagen spreds revolutionen till huvudstaden Tripoli. Minst 60 personer sköts ihjäl när militären och regeringsanhängare gick till attack mot demonstranterna.

På söndagskvällen höll Muammar Gaddafis son, Saif el Islam, ett tal till folket. Han sade att landet står på gränsen till inbördeskrig och att det skulle leda till ett blodbad och fattigdom. Han erbjöd storslagna reformer och ett ”helt nytt Libyen" om demonstrationerna upphör.

Under måndagen kom uppgifter att regimen satt in stridsflygplan, helikoptrar och inhyrda legosoldater mot demonstranterna.