Enkelbiljett till Mars

NASA undersöker möjligheterna att skicka folk till vår närmaste grannplanet för att aldrig kunna återvända

Foto: Alamy
Just nu undersöker NASA möjligheterna att inom 20 år skicka människor med en enkelbiljett för att kolonisera den röda planeten.
NYHETER

Life on Mars?

Det amerikanska rymdorganet NASA tar nu David Bowies fråga i den klassiska låten på allvar.

Just nu undersöker man nämligen möjligheterna att inom 20 år skicka människor med en enkelbiljett för att kolonisera den röda planeten.

Foto: Nasa
Den skarpaste bilden av Mars som någonsin tagits av Hubbleteleskopet.

Enligt brittiska Metro och en rad andra internationella medier vill NASA skicka folk till Mars alternativt till någon av planetens månar. Att resa dit beräknas ta cirka nio månader och resenärerna kommer enligt Metro inte kunna återvända på grund av de extrema kostnaderna som detta skulle medföra.

75 miljardersprojekt

Projektet som har arbetsnamnet "Hundred Years Starship mission" beräknas kunna kosta upp till 75 miljarder.

– Det mänskliga rymdprogrammet är nu på allvar inriktat på att kolonisera andra världar. För 20 år sedan kunde man knappt viska sådana saker till folk i mörka barer utan att få sparken, säger Pete Worden, direktör för Ames Research Centre som är en underavdelning inom NASA:s forskningsenhet.

Finansierningen ska dels ske genom statliga bidrag men även genom privata donationer. En av Googles grundare, Larry Page, ska redan ha fått en förfrågan om att vara med och stötta projektet.

Vill locka donationer

– Vi hoppas locka ett antal miljardärer för att forma en "Hundred Year Starship"-fond, säger Pete Worden och deklarerar att inom ett fåtal år kommer en första riktig prototyp på ett rymdskepp som kan ta människor "mellan världar" att ha tagits fram.

Redan 1969 försökte dåvarande sovjetunionen för första gången landa med en obemannad farkost på Mars men misslyckades.

Mars anses vara den planet i solsystemet med bäst förutsättningar för stora förekomster av vatten, vilket gör att den anses bäst lämpad att leva på.

Atmosfären mestadels koldioxid

Den tunna atmosfären är dock ett problem eftersom den mestadels består av koldioxid. Det gör att stora syretankar är ett måste om människor ska kunna leva där en längre tid.

Låten "LIfe on Mars?" av David Bowie gavs för första gången ut två år senare 1971 på albumet Hunky Dory.