Deras hem – en spökstad

1 av 3 | Foto: ap
Kuslig syn Vulkanen Merapis på ön Java i Indonesien fick ett utbrott i tisdags. När överlevare återvände fick de se sina hem täckta av aska. Här en räddningsarbetare som blickar ut över förödelsen.
NYHETER

LONDON. De överlevde en tsunami och ett vulkan­utbrott.

Men de hemvändande möttes av en kuslig syn.

Askan har gjort byarna till spökstäder.

Den här spöklika synen är vad som möter tusentals hemvändande. Men deras hem har inte varit övergivna i århundraden. Det tjocka lagret aska kommer från vulkanen Merapis utbrott på ön Java i Indonesien.

Utbrottet dödade minst 30 personer bara timmar efter att en jordbävning och tsunami tagit livet av över 300 personer i området, skriver Daily Mail.

Fortfarande saknas hundratals i sviterna efter jordbävningen utanför Sumatras kust som orsakade en tre meter hög tsunami som svepte över flera öar och drog med sig hundratals hem ner i havet.

Vulkanutbrottet i tisdags bara timmar senare tvingade tusentals att evakuera sina hem och fly undan glödande lava och giftiga gaser. Men redan i går valde många att försöka återvända till sina förstörda och askfyllda hem.

Varnar för fler utbrott

– Jag tänker bara på vad som hänt där uppe. Med mina kor, mina saker. Jag vill bara till­baka för att kolla, säger Hadi Sumarmo, som har en bondgård i byn Srumbung, fem kilometer från Merapis krater.

Men myndigheterna varnar befolkningen för att fler utbrott kan komma från den aktiva vulkanen.