”23-åringen har erkänt”

Våldtäktsmannen som satte skräck i Örebro gör medgivanden

Foto: CONNY SILLÉN
NYHETER

23-åringen som anhållits för fyra våldtäkter i Örebro medger nu ytterligare övergrepp.

Enligt åklagaren är detta ett stort genombrott i utredningen.

– Han har erkänt allteftersom under polisförhören, säger åklagare Pia Åsberg till Aftonbladet.

Den 23-årige mannen som greps den 11 oktober är på sannolika skäl häktad misstänkt för fyra överfall på kvinnor i Örebro.

Erkänner plötsligt

Men nu har han enligt åklagaren erkänt ytterligare ett försök till våldtäkt. Det rör sig om ett försök till våldtäkt den 10 oktober på Karlslundsgatan då en ung kvinna överfölls utanför sin port och fick flera slag innan hon lyckades ta sig fri. 23-åringen erkänner nu plötsligt det brottet fullt ut.

– De tre andra brotten som han häktades för men tidigare förnekade har han nu gjort vissa medgivanden gällande samtliga tre. Det är så klart en framgång, säger Åsberg.

Hittades medtagen

23-åringen misstänks för ett våldtäktsförsök i augusti 2005, en grov våldtäkt på en kvinna i 20-årsåldern i mars i år, en våldtäkt på en 64-årig kvinna och misshandel av en ung kvinna i oktober i år.

Tidigare har han bara erkänt en av våldtäkterna – den grova våldtäkten vid Eurostop i mars i år då en kvinna hittades svårt medtagen vid ett brofäste. Men vid den första häktningsförhandlingen gjorde den misstänkte serievåldtäktsmannen bara vissa medgivanden gällande den.

– Men 23-åringen har nu erkänt den grova våldtäkten vid Eurostop i våras fullt ut, säger vice chefsåklagare Pia Åsberg.

Kan bli fler

Polisen har antytt att den 23-årige mannen kan ligga bakom en lång serie av våldtäkter som skakat Örebro under flera år. Han misstänks ha begått sin första våldtäkt redan för fem år sedan.

Det finns ett 20-tal anmälningar kvar att utreda och innan åtal möjligen väcks mot 23-åringen kan han komma att delges misstanke om fler våldtäkter.

– Det kan nog inte uteslutas nej, säger Pia Åsberg.

Enligt 23-åringens advokat, Margareta Arvidsson, har det varit mycket svårt för hennes klient att erkänna sina gärningar för sig själv. Men nu när han berättar känner han sig enligt henne lättad.

– Han säger att han är ångerfull och det syns på honom också, säger hon.

23-åringen har från gripandet den 11 oktober varit helt isolerad från omvärlden bortsett från samtal med polisens personal och sitt ombud.

Säger han nånting om varför han begått de här brotten?

– Han kan inte förklara det, inte ens för sig själv, säger Margareta Arvidsson.

Mannen ska nu genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, det som tidigare kallades en liten sinnesundersökning.

ARTIKELN HANDLAR OM