Prischock på maten i jul

"Kommer att drabba fattiga"

NYHETER

Lagom till jul kan matpriserna komma att höjas rejält.

Lantmännen vill höja priserna med i snitt 10 procent.

– Det kommer att slå hårt mot många med svag ekonomi, säger Louise Ekström, Sveriges Konsumenter.

Inom de närmaste veckorna kan maten komma att bli rejält mycket dyrare i våra butiker. Lantmännen planerar en prishöjning med i snitt 10 procent på en lång rad livsmedel.

För vissa produkter, exempelvis vissa nötter, handlar det om en ökning på flera hundra procent.

Försvarar sig

– Det är bara att beklaga, men vi kan inte styra hur skördarna kommer att bli. Det är först nu på hösten vi får veta hur skördarna slår, säger Jonas Kaveryd, Sverigechef, Lantmännen Cerealia.

Enligt Lantmännen är orsaken till den kommande chockökningen ökade internationella råvarupriser på världsmarknaden.

En stor bov i dramat är den extremt långa och svåra sommartorkan i Ryssland. Den innebar att stora skördar torkade och att Ryssland tvingades införa exportförbud.

"Kommer slå hårt"

Men Sveriges Konsumenter har svårt att acceptera den kraftiga ökningen.

– Mat är så viktigt social del för många som vill kunna äta ordentligt och då slår 10 procent hårt mot de som inte har mycket pengar att röra sig med, säger Louise Ekström, kommunikationsansvarig vid Sveriges Konsumenter och konstaterar:

– Det är den andra riktigt svåra höjningen under de senaste fyra åren. Sedan är det jättesvårt att veta hur mycket handlarna kommer passa på att öka med.

Enligt Lantmännen är en chockökning av maten det enda rätta. Lantmännens koncernchef och vd Per Strömberg försvarar beslutet.

– Det ger oss ökade intäkter på 1,5 miljarder kronor. Det finns ingen annan väg att kompensera sig för höjda råvarukostnader, säger företagets koncernchef och vd Per Strömberg till TT.

Konsumentverket har inga invändningar.

– Vi har inga synpunkter. Ur vår synpunkt gäller fri prissättning, säger presschefen Hans Lundin.

ARTIKELN HANDLAR OM