Kvinna i Jemen gripen för paketbomberna

NYHETER

En kvinna i Jemen greps på lördagskvällen misstänkt för att ha skickat paketen med sprängämnen till USA.

Tidigare på dagen meddelade myndigheterna i landet att man beslagtagit ytterligare 26 misstänkta paket.

På kvällen omringade säkerhetsstyrkor ett hus i staden Sanaa i Jemen. Vid 19-tiden på kvällen svensk tid meddelade Jemens president Ali Abdullah Saleh att en kvinna har gripits misstänkt för att ha skickat de båda paketen.

Jemenitiska myndigheter letar nu efter fler inblandade.

Informationen som ledde fram till gripandet kom från Förenade Arabemiraten och USA, enligt AP.

Hittade fler paket

Paketen var adresserade till USA och hittades vid mellanlandningar i London respektive Dubai i torsdags och fredags. De innehöll sprängämnen och utlösningsmekanismer kopplade till mobiltelefoner.

Tidigare under lördagen beslagtog jemenitiska myndigheter ytterligare 26 misstänkta paket. Det har ännu inte kommit någon officiell rapport om vad paketen innehåller. En anonym säkerhetstjänsteman i Jemen säger till nyhetsbyrån AFP att det handlar om beslag i förebyggande syfte.

Jemen tros vara basen för al-Qaidas just nu starkaste och mest aktiva gren. Amerikanska myndigheter säger att de under en tid fått rapporter om en förestående attack därifrån.

Skillnader i säkerhet

Fynden har satt fokus på brister i säkerheten vid flygtransporter av gods. Båda paketen kunde bevisligen flygas från Jemen till England respektive Dubai utan att någon visste det. Paketen upptäcktes först när de lastades om för vidare transport mot USA.

Säkerhetsexperter säger till nyhetsbyrån AP att noggrannheten med att undersöka paket skiljer sig väsentligt mellan flygplatser i olika länder.

– Säkerheten i Storbritannien är bra och i USA är den inte dålig. Men flygfart är en global bransch och vi behöver effektiva system över hela jorden, säger Philip Baum på tidningen Aviation Security International till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM