Rörbomben gjordes av knarkpryl

Säpo fick tips från läsare

Taimour Abdulwabab kan ha använt en knarkpress (till höger) för att göra sin bomb.
NYHETER

Bombröret som förbryllar polisen kan vara en obskyr knarkpryl.

På en sajt for cannabisfantaster finns en produkt som verkar identisk med Taimour Abdulwahabs utrustning.

– Vi är väldigt tacksamma för det här tipset, säger Sirpa Franzén på Säpo.

I går publicerade Aftonbladet bilder på två cylinderformade objekt som var en del av självmordsbombaren Taimour Adulwahabs utrustning.

Trots att Säpo och polisen har granskat föremålen sedan dådet i början av december och fått hjälp av FBI har man inte lyckats identifiera dem.

”Fått in många tips”

– Vi har fått in väldigt mycket tips med anledning av bilden i Aftonbladet och vi är väldigt tacksamma för alla förslag, säger Sirpa Franzén, pressinformatör på Säpo.

Även Aftonbladet har fått in mängder av förslag på vad bilderna föreställer men inte förrän tidningen VG i Norge publicerade bilderna kom en uppmärksam läsare på att självmordsbombarens utrustning liknar en så kallad pollenpress.

Ett knarkverktyg

På en amerikansk webbshop för cannabisrelaterade produkter finns en stålcylinder som är mycket lik föremålet på polisens bild. Den går att beställa på nätet för 44,97 dollar och kallas ”Power Press”.

– Har du sprängmedel i den här så splittras höljet om det är kraftigt fördämt så konstruktionen är ändamålsenlig och jag har sett liknande föremål från Mellanöstern.

På Säpo är man mycket intresserad av tipset och kommer att kontrollera föremålet mot den så kallade pollenpressen från den amerikanska sajten.