Stort tryck när Victoria och Daniel besökte Finland

Kronprinsessan: Det är fantastiskt

Foto: SARI GUSTAFSSON/afp
NYHETER

HELSINGFORS. Nu har Victoria och Daniel landat i Finland.

Intresset för parets besök är rekordstort - mycket tack vare sommarens bröllop.

– Det är fantastiskt, säger de.

I kväll inleddes kronprinsessan Victorias och prins Daniels besök i Finland.

Och de svenska kungligheterna är populära.

– Det är ett stort tryck från både allmänheten och pressen här. Det är nästan 200 journalister som kommer att följa dem. Kanske för att Finland inte har något eget kungahus, säger Anders Eriksson, på Sveriges ambassad i Helsingfors.

”Vill visa vår tacksamhet”

När paret gifte sig i juni bänkade sig 1,3 miljoner finländare framför tv-apparaterna - och landets kvällstidningar skrev 369 sidor om bröllopet.

Victoria och Daniel har inte missat att de står högt i kurs i grannlandet.

– Det är fantastiskt. All den värme, alla gratulationer, små brev och teckningar som vi har fått och alla viftade de med finska flaggor under vårt bröllop. Allt det här har varit fantastiskt fint och för det vill vi visa vår tacksamhet, säger de till den finska nyhetsbyrån FNB.

Under sitt besök kommer Victoria och Daniel bland annat att träffa Finlands president Tarja Halonen och följa undervisningen i svenska på en gymnasieskola.

– Det är ju Finlands beslut vilka språk man ska lära sig i skolan i Finland. Men vi är stolta och gläds över att det är många som kan tala svenska, säger Victoria till FNB.

”Trevlig och vacker stad”

Relationerna till grannlandet är viktiga för kungafamiljen. Victorias första officiella statsbesök tillsammans med sina föräldrar gick till Finland 1996.

Även Daniel har besökt landet några gånger som privatperson.

– Helsingfors är en väldigt trevlig och vacker stad. Tempelkyrkan har säkert alla turister besökt. Jag har bara positiva minnen från Finland. Den här gången tror jag att vi kommer att få ut mera av besöket när vi har bra guidning och allting är planerat.

ARTIKELN HANDLAR OM