Teknisk bevisning har säkrats

Polisen fortfarande i beredskap efter bombhotet mot centrala Göteborg

NYHETER

Polisen har säkrat teknisk bevisning i utredningen av bombhotet i Göteborg.

– Men vi går inte in på vad det är, säger presstalesman Stefan Gustafsson i Göteborg till TT.

De två män som sitter anhållna har förhörts men vad framkommit avslöjas inte.

Polisen är fortfarande försatt i beredskap efter bombhotet mot centrala Göteborg.

– Kommenderingen fortsätter så länge vi anser att den behövs. Den här situationen kan kvarstå i veckor, säger Stefan Gustafsson.

Polisen höll under söndagsmorgonen "viss beredskap" efter bombhotet i Göteborg. Två personer sitter anhållna för förberedelse av terrorbrott. Övriga som greps i tillslag i lördags morse har släppts men är inte avförda från utredningen.

– Vi är inte vana vid de här situationerna i Sverige och har ingen historik på detta. Vi har levt i en trygg värld under mycket lång tid. Det är en ny verklighet som vi får vänja oss vid tyvärr, säger Stefan Gustafsson.

Extra poliser i tjänst

Ulf Edberg, presstalesman för polisen i Västra Götaland, säger att den fortsatta beredskapen bland annat innebär att det går att ringa in en stab vid behov.

– Dessutom finns extra poliser i tjänst i centrala Göteborg, säger han utan att vilja gå in på hur många och var i centrum de ska tjänstgöra.

Polisen har också lagt locket på när det gäller konkreta uppgifter om de anhållna, de frisläppta och själva bombhotet. TV 4 Nyheterna erfar dock att tre personer, samtliga män, greps i stadsdelen Angered.

Edberg uppger att det är "med hänsyn till utredningen" som polisen inte vill berätta hur många personer som misstänks inblandade i terrorplanerna. Förundersökningssekretess gäller också sådant som motivet bakom hotet och var i Göteborg bomben eller bomberna skulle explodera.

Hotbilden gällde under hela lördagen. Inget tyder på att hotet består även under söndagen, men inte ens den frågan ville Edberg kommentera.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM