30 baggar fick pungarna sönderslitna

Flera djur har dött av skadorna

NYHETER

En mängd baggar i Östergarn på Gotland har de senaste veckorna fått sina pungar söndertrasade i vad som tros vara attacker från lösa hundar. Ett 30-tal djur har drabbats.

Flera av baggarna har dött av skadorna och andra har man tvingats avliva.

– Ingen har hört talas om att räv gör så här. Vi misstänker ju att det är lösa hundar som går till angrepp på våra djur. Men vi vet ju inte om det är lösa sällskapshundar eller om det är jakthundar som släppts ut, säger Tina Lindstrand, en av djurens ägare, till Gotlands Allehanda.

Några av baggarna har fått pungen helt söndersliten och de har dött av skadorna. 18 av baggarna har ordinerats antibiotika och kommer förmodligen att klara sig, trots fula sår efter angreppen. Sex eller sju baggar har avlivats.

– Det har varit lugnt i två veckor efter den första attacken. Vi trodde nog att det var frid och fröjd igen. Så i onsdags hittade vi en död bagge och två till i torsdags, säger Tina Lindstrand till GA.

Förre länsjaktvårdaren Rolf Beinert har aldrig hört talas om attacker mot baggarnas könsdelar, men han tror att det troligaste är att en hund utfört angreppen.

Ägarna har nu tagit hem alla slaktmogna baggar till gården. Kvar går de lite större avelsdjuren som hittills klarat sig, liksom de cirka 300 tackorna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM