Rousseff segrade med 56 procent

Foto: AP
Dilma Rousseff blir Brasiliens första kvinnliga president.
NYHETER

Dilma Rousseff vann presidentvalet i Brasilien, slog valmyndigheten TSE fast strax efter klockan elva på söndagskvällen svensk tid.

Därmed blir Rousseff landets första kvinnliga president den 1 januari nästa år.

När 99 procent av rösterna räknats natten till måndagen hade den 62-åriga Rousseff fått 56 procent.

Valsegern innebär att Dilma går segrande ur sin tredje stora strid i livet. I början på 70-talet tog hon sig i genom tortyr när hon satt fängslad i nästan tre år för sitt deltagande i den väpnade vänstergerilla som slogs mot militärregimen. Under 2009 besegrade hon en lymfcancer efter både cellgiftsbehandling och strålning.

Valrörelsen har också den varit tuff. Dilma har bland annat fått öknamnet Häxan och blivit en hatad figur hos stora delar av befolkningen. Ändå ser det ut som att hon går mot en ganska klar triumf och blir en av världens mäktigaste kvinnor.

Väntat utfall

Ingen var egentligen förvånad i jättestaden Sao Paulo, där det rådde en ganska sömnig och oinspirerad stämning när folk gick till urnorna i värmen. Det var redan givet att Rousseff skulle vinna mot andra valomgångens motkandidat José Serra, tyckte de flesta.

Staden, Brasiliens finansiella centrum, är också ett starkt fäste för oppositionen. Många av Serras sympatisörer var nedstämda över resultatet av vallokalsundersökningarna.

Medelklass i kläm

– Det är synd. Regeringen har inte gjort någonting för mig, säger arbetslösa Gabriela Costa i förstaden Sao José dos Campos.

Hon tillhör en del av medelklassen som tycker sig ha hamnat i kläm när president Luiz Inacio Lula da Silva lagt mycket krut på att dela ut penningbidrag till de allra fattigaste.

Lula är annars en enormt populär president hos en stor del av befolkningen och anses ha hjälpt partikollegan Rousseff mot en valseger när han nu själv inte fick ställa upp till omval.

Samma som Lula

Rousseff har också varit tydlig med sin avsikt att fortsätta att bedriva samma politik som sin karismatiske vänstervän. Att hon inte lyckades segra redan i första valomgången i början på oktober kan delvis bero på att hon inte har samma utstrålning som Lula och att hon tidigare uttalat sig för abort och enkönade äktenskap.

Hatet som riktats mot Dilma de senaste veckorna, framför allt via internet, har varit så intensivt att hon i slutfasen av kampanjen tvingats backa och gå ut med att hon inte tänker försöka ändra abortlagen. Valrörelsens hårda klimat talar för att Dilma får det jobbigt vid makten när hon tillträder vid årsskiftet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM