Hög återfallsrisk för Tony Olsson

Skicklig på att manipulera

NYHETER

Tony Olsson säger att han förstått att det han gjort skadat många människor.

Men Rättsmedicinalverket anser att den livstidsdömde polismördaren löper stor risk att återfalla i brottslighet.

Foto: scanpix
Tony Olsson.

Tony Olsson dömdes till livstids fängelse år 2000 för polismorden i Malexander och grovt rån. I november ansökte han till Örebro tingsrätt om att få sitt straff ovandlat till ett tidsbegränsat straff.

Tingsrätten har ännu inte tagit beslut i frågan. De har innan förhandling ska hållas begärt in utlåtande från både Rättsmedicinalverket och Kriminalvården.

Insåg hur han skadat

I dag kom RMV:s utredning.

I den säger Tony Olsson att han förändrats i grunden, särskilt efter att han satt isolerad efter att han rymde från Hall-anstalten år 2004. Då insåg han hur många han skadat genom sin brottslighet.

RMV noterar att Olsson suttit på en normalavdelning sedan år 2010 och att han förefaller ha blivit lugnare och mognare den senaste tiden.

Men Rättsmedicinalverket skriver att han trots det fortfarande har en stor risk att återfalla i allvarlig brottslighet. Han har ett gediget brottsregister, han har levt en stor del av sitt liv inspärrad och han har många gånger misskött sig i fängelset. Olsson har även varit medlem i brottsliga organisationer där han inte bara varit med och genomfört brotten utan även planerat dem, skriver RMV.

De menar även att Olsson tidigare dokumenterade skicklighet att manipulera gör det svårt att bedöma om det han själv säger om din vilja att förändra sig är korrekt.

Suttit elva år

I januari lämnade Kriminalvården in sitt utlåtande om Tony Olsson som numera heter Byström i efternamn. Inte heller de ansåg att den nu 38 år gamle mannen är redo för ett liv utanför murarna.

Under de elva år han hittills suttit inne, inklusive häktningstiden, har han hela tiden varit placerad på säkerhetsavdelningar och det senaste året befunnit sig på en anstalt av högsta säkerhetsklass – Kumla. Och han har under de elva åren endast beviljats särskild permission en gång, då hans farmor avled. Den ägde då rum under högsta beredskap.

Utöver det har han bara varit ute ett fåtal gånger för hälsokontroller.

"Han har gjort sig skyldig till en massiv och unik misskötsamhet av yttersta allvarlig art", skrev då Kriminalvården.

FAKTA

Morden i Malexander:

• 28 maj 1999. Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson rånar Östgöta Enskilda Bank i Kisa. Bytet blir 2,6 miljoner kronor. Utanför Malexander öppnar rånarna eld mot polisens radiobil. I bilen sitter Olov Borén, 42, och Robert Karlström, 30. Olov Borén träffas av fem skott.

• Robert Karlström träffas av tre skott. Han skjuts också med ett skott i pannan "på ett avstånd understigande tio centimeter" enligt Statens kriminaltekniska laboratorium.

• Andreas Axelsson skottskadas och grips på operationsbordet på universitetssjukhuset i Linköping knappt två timmar efter skotten i Malexander.

• 31 maj 199. Jackie Arklöv grips av polis i ett köpcentrum nära Andreas Axelssons bostad utanför Stockholm. Han skjuts liggande i ryggen av en polisman.

• 6 juni 1999. Tony Olsson grips av polis på Costa Rica.

• 19 juni 1999. Tony Olsson kommer till Sverige och förs till häktet.

• 1 november 1999. Rättegången inleds vid Stockholms tingsrätt. År 2000 dömdes trion till livstids fängelse.