Magnus Hedman till hovrätten

Friades i tingsrätten – nu blir det nya förhör

NYHETER

De friades i tingsrätten.

Men nu tas fallet upp i hovrätten.

Magnus Hedman och den allsvenske fotbollsstjärnan Dulee Johnson kommer pressas i nya förhör om sitt påstådda sexköp.

– Det är olagligt att köpa sex och därför är det viktigt att fallet tas upp i hovrätten. Jag anser att tingsrätten har gjort en oriktig bedömning, säger kammaråklagare Karin Sigstedt till Aftonbladet.

Erkände sex

Den förre landslagsmålvakten Magnus Hedman erkände i såväl polisförhör som i tingsrätten att han hade sex med den unga rumänskan i en kompis lägenhet. Han har dock uppgett att han inte ska ha betalat för hennes tjänster och han har också förnekat all kännedom om att någon annan skulle ha betalat kvinnan.

Tingsrätten ansåg att det inte var bevisat att Hedman hade betalat eller att någon annan hade gjort det åt honom.

Det gick heller inte att styrka att han uppfattat att det fanns en risk för att det var fråga om betalt sex, enligt rätten. Därför ogillades åtalet.

Kan få böter

Dagen efter att han blev friad trädde en lättad Magnus Hedman fram och talade ut i Aftonbladet:

– Det känns jättebra, dels att jag har blivit frikänd, dels att rättvisan har segrat. Det har varit en väldigt jobbig tid, sa han.

Men åklagaren var inte nöjd med tingsrättens beslut och överklagade till hovrätten. Enligt åklagaren fanns det omständigheter och bevisning som tingsrätten inte beaktade. Hon vill att Hedman ska förhöras på nytt i hovrätten och yrkar på att han ska dömas till böter för sexköp.

– Jag anser och har tagit upp det i min skrivelse till hovrätten, att tingsrätten inte tog med all relevant bevisning i domskälen som fanns. Det var bland annat telefonsamtal och uppgifter som eskortflickorna har lämnat, säger kammaråklagare Karin Sigstedt till Aftonbladet.

Båda till hovrätten

AIK-mittfältaren Dulee Johnson åtalades i samma mål för att köpt sex av samma grupp flickor vid två andra tillfällen. Även Johnson nekade till brott. Han har uppgett att någon kompis måste ha använt hans mobil och beställt flickorna. Tingsrätten ogillade åtalet.

Nu meddelar Svea hovrätt att båda fallen tas upp för prövning, något som Karin Sigstedt välkomnar.

– Eftersom det är olagligt att köpa sex, är det viktigt att fallet tas upp för prövning i hovrätten.

Slöseri med pengar

Magnus Hedmans advokat Martin Kullberg anser att överklagandet är ett slöseri med skattebetalarnas pengar.

– Hovrättens beslutet är inte helt oväntat. Det jag är lite förvånad över är att åklagaren ens överklagar. Man får intrycket att det är prestigeskäl snarare än rättviseskäl som ligger bakom detta, eftersom hon valt att inte överklaga att en mängd andra personer blev frikända i samma mål. Hon har valt att överklaga det som rör de offentliga personerna, säger Hedmans advokat Martin Cullberg till Aftonbladet.

Han delar inte åklagarens bedömning om att tingsrätten har gjort en felaktig eller slarvig bedömning.

– Det är direkt felaktigt. Jag har analyserat detta i detalj och varje punkt som hon tar upp finns utförligt bedömd i tingsrättens dom. Hon har helt fel.

Han tror att Magnus Hedman har goda möjligheter att bli frikänd även i hovrätten.

– Vi har inget att dölja utan vi välkomnar en ny prövning, även om det känns onödigt. Vi är inte nervösa inför hovrättsprövningen med tanke på hur välskriven tingsrättens dom är. Det blir nog samma utfall i hovrätten.

ARTIKELN HANDLAR OM