Festade i ambulans – fick sparken

Avskedade sköterskan
kräver stort skadestånd

NYHETER

Landstingets personalfest behövde piggas upp.

I ambulansen, tyckte de två läkarna och tre sjuksköterskorna.

En efterfest med lustgas och kanylstick senare har festen hamnat i tingsrätten.

– Frågan är varför bara min klient blivit avskedad, säger juristen Mats El Kott.

Det var under en förmodat tråkig landstingsfest i Östersund i slutet av november som kollegorna bestämde sig för att ha efterfest i en ambulans.

När den pinsamma historien blev känd medgav två läkare och tre ambulanssjuksköterskor vad som egentligen hände i ambulansen:

De sniffade lustgas - och stack varandra med kanyler.

Avskedad

Läkarna och två av sjuksköterskorna kom undan med skriftliga varningar medan den tredje sjuksköterskan meddelades att han blivit avskedad.

Mannen, som var den ende som inte var fackligt ansluten, ansåg sig orättvist behandlad och kontaktade jurist.

– Alla anställda måste naturligtvis behandlas lika. Alla som var med var vuxna personer och de två läkarna hade inte ens i lokalerna att göra, säger juristen Mats El Kott.

Idag inleddes förhandlingarna där mannen kräver dels sitt jobb tillbaka, dels ekonomisk kompensation.

Stort skadestånd

Ombudet har krävt att hans klient tilldelas ett skadestånd på sammanlagt drygt en kvarts miljon kronor.

– Av det är 170 000 kronor utebliven lön sedan december förra året.

Bland anklagelserna finns att mannen skulle ha släppt in obehöriga i ambulanshallen, låtit dem sätta nålar på sig själva och att han skulle ha lämnat blodspår efter sig i ambulansen.

– Alla som hörts har luddiga minnen. Det är ingen ursäkt för dem, men det allvarligaste är att cheferna hade tillåtit att ha personalfest i lokalen. De blundade för vad som hände, säger juristen som i sin stämningsansökan till Östersunds tingsrätt hävdat att den avskedade är antingen oskyldig eller att anklagelsen inte är brottslig.

Enligt ombudet kan det faktum att hans klient var den enda i sällskapet som inte var fackligt ansluten vara en ogrundad anledning till att han blivit avskedad.

– Jag tycker det är allvarligt att man offrar den enda som är oorganiserad. Landstinget har också åberopat den massmediala uppmärksamheten som grund för avsked, fast det var de själva som släppte bilder under sin presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM