De är överens om Afghanistan

Foto: LOTTE FERNVALL
NYHETER

Regeringen har träffat en överenskommelse med S och MP om den svenska Afghanistantruppen.

Det var Reinfeldts och Bildts tredje och sista bud.

– Vi har slutit en överenskommelse som sträcker sig över hela mandatperioden, säger Fredrik Reinfeldt.

Förhandlingarna mellan regeringen och de rödgröna har pågått under helgen.

I söndags kom det tredje och sista budet från utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt till de rödgröna ledarna.

V hoppade av

Ett bud som ledde till att S och MP tackade ja – och Vänsterpartiet hoppade av.

– Det här kriget är ett misslyckande. Det är ett krig som inte kan vinnas, sa Lars Ohly till Aftonbladet i morse.

Han tillade att han var besviken på bristen av ett tydligt slutdatum och att han tyckte att det var tråkigt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte höll fast vid överenskommelsen mellan de rödgröna som gjorde innan valet.

Från strid till stöd

Utgångspunkten har varit Kabul-konferensens ambition att överlämna säkerhetsansvaret till afghanska styrkor 2014 och att den svenska styrkan ska bli stödjande i stället för stridande.

Vid en gemensam pressträff 13.15 presenterade Fredrik Reinfeldt (M), Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP) mer detaljer om vad de har kommit överens om:

”Mycket nöjd”

– Vår ambition är att senast 2014 ska förändringen vara på plats, men läget på marken måste vara en utgångspunkt. Man måste följa utvecklingen, säger Fredrik Reinfeldt.

– Det behövs en ny inriktning för de svenska trupperna. Jag har varit i Afghanistan. Jag kan inte se de männen och kvinnorna i ögonen och säga att vi har lagt över ansvaret för det här på regeringen och Sverigedemokraterna, säger Mona Sahlin.

– Jag är mycket nöjd med uppgörelsen. Vi är överens om en ny inriktning, om en ny strategi. Redan 2012 ska vi kunna se konkreta resultat som kan innebära en minskning av de stridande trupperna, säger Peter Eriksson.

Beklagar Ohlys avhopp

Mona Sahlin kommenterade också vänsterpartiets avhopp.

– Det är bara att beklaga att vänsterpartiet och Lars Ohly inte såg det som möjligt att vara med.

Fredrik Reinfeldt var svävande på frågan hur han ställde sig inför Lars Ohlys avhopp.

– Jag tycker att det är en styrka för män och kvinnor i utlandstjänst att känna ett blocköverskridande stöd. Jag tänkte inte exkluderande-inkluderande. Sedan får vart och ett av partierna känna om de har en möjlighet att vara en del av överenskommelsen eller inte.

Sverige har deltagit med trupp i den Nato-ledda Internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan, ISAF, i snart nio år.

Just nu befinner sig cirka 500 svenska soldater i landet.

FAKTA

Så ser uppgörelsen ut

Basen för uppgörelsen är beslut fattade av FN:s säkerhetsråd och Kabul-konferensen 2010 om hur den nya Afghanistanpolitiken ska se ut.

Sverige ska hjälpa till att förverkliga Afghanistans mål att landets egna säkerhetsstyrkor ska kunna leda och genomföra operationer i alla delar av landet 2014.

Efter överlämnandet av säkerhetsansvaret kommer Sverige fortsatt att stödja och utbilda Afghanistans armé, polis och andra säkerhets- och rättsorgan. Under 2010 börjar arbetet med att planera dessa insater.

Under 2011 komer den svenska planerade militära insatsen i Afghanistan vara ca 500 personer. Dessutom tillkommer två räddningshelikoptrar.

Succesivt överlämnande av ansvaret för säkerheten i de områden som Sverige ansvarar för kommer att kunna börja 2011. Erfarenheterna härifrån får styra hur det fortsatta överlämnandet under 2012 och framåt kommer se ut.

Under 2012 hoppas partierna att Sverige kan minska antalet stridande trupper i Afghanistan. 2014 ska Sverige inte ha någon stridande trupp.

Under 2012 får insatsen i Afghanistan en civil ledning. Ökade civila resurser kan behöva tillföras.

De civila satsningarna, främst i norra Afghanistan, inom områden som hälsovård, infrastruktur och korruptionsbekämpning ska förstärkas. Ökade humanitära satsningar främst genom FN.

Sveriges engagemang ska vara långisktigt. Ett ”fortsatt aktivt engagemang för fred och försoning, utveckling och stabilitet och mänskliga rättigheter”.

13.15: LIVE-TV från presskonferensen

ARTIKELN HANDLAR OM