Skönhetstävlingen: Den fula sanningen

”Det handlar enbart om politik och pengar"

1 av 3 | Foto: AFP
Fulspel? Enligt brittisk press var Miss World-skönhetstävlingen egentligen en ganska smutsig historia. Här syns segraren, 18-åriga Alexandria Mills från USA, framför de övriga tävlande.
NYHETER

Det kallas skönhetstävling.

Men om man ska tro brittisk press – och årets svenska deltagare – så var årets ”Miss World” i Kina allt annat än en vacker tillställning.

”Tack gode gud att det är över. Det handlar enbart om politik och pengar” skriver Sveriges representant, Dani Karlsson, på sin blogg.

I en månads tid var 23-åriga norska universitetsstudenten Mariann Birkedal storfavorit.

Men det var under en annan tideräkning:

F. Np.

Före Nobelpriset, alltså.

Säker på seger

I lördags, när tävlingen som hölls i kinesiska Sanya var över, stod det klart att superfavoriten inte ens hamnat på en topp-femplacering.

– Jag var helt säker på att hon skulle vinna. De måste ha blandad ihop politik och affärer här. Miss World har alltid handlat mycket om politik och banden mellan Kina och Norge är minst sagt frostiga nu, säger Kathrine Sorland, en norsk tv-kändis som själv kom fyra i tävlingen 2002 till brittiska Daily Mail.

Sura på Nobel

Tidningen skriver att representanter i Kina är vansinniga på att den norska Nobelkommittén delade ut årets fredspris till kinesiska dissidenten Liu Xiaobo och att det gjort att den norska skönheten var chanslös i helgens tävling.

Mariann Birkedal själv vill dock inte säga för mycket.

– Jag har varit väldigt försiktig med att spekulera i det där, säger hon till Daily Mail.

– Det känns ganska dumt att tänka att ”om inte det eller det hade hänt så hade jag varit Miss World 2010”. Saker händer av en anledning, säger hon till Daily Mail.

”Saves the world”

Mera frispråkig är däremot den svenska representanten i tävlingen, 25-åriga modellen Dani Karlsson.

På sin blogg har hon under den månad som tävlingen pågått vid flera tillfällen skrivit om sin frustration, och när spektaklet väl var över tog hon bladet från munnen.

”Jahapp! Då var det hela över och America saves the world again… Kunde vi inte bara ha haft finalen första veckan istället. Jag menar, vi visste ju alla vilka som skulle vinna? Detta är värre än Eurovision Song Contest och handlar enbart om politik och pengar.”

”Knipa käft och se söt ut”

Hon fortsätter:

”Att vara en god människa handlar inte om elegans, kristaller, att äta korrekt eller att ha det bästa leendet. Det handlar inte om att bära en ”purityring” för att hela världen ska se att man är “ren” eller om att ge den dyraste presenten till arrangören… Ursäkta mig, men min morsa har inte uppfostrat mig till att sitta i ett hörn hela dagarna, knipa käft och bara se söt ut.”

Hon tillägger att hennes och de övriga tjejernas privata favorit varken var segrarinnan Miss USA eller Fröken Norge. Hon hoppades istället på Venezuela.

”Hon borde ha vunnit. Punkt slut. Tack gode Gud att det är över.”

ARTIKELN HANDLAR OM