Dagens namn: Anton, Tony
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Deras mål: fälla Obama

Konservativa nykomlingen Sharron Angle, 61, är på jakt efter demokratskalper i Nevada

Hänfört jubel Marilee Sillion visar sitt misnöje mot demokraternas kandidat Harry Reid – och hans son Rory Reid – vid ett republikanskt möte på ett hotell utanför Las Vegas.   Hänfört jubel Marilee Sillion visar sitt misnöje mot demokraternas kandidat Harry Reid – och hans son Rory Reid – vid ett republikanskt möte på ett hotell utanför Las Vegas. Foto: PONTUS HÖÖK

    Barack Obama håller fortfarande storslagna tal inför jublande anhängare.

    Men han går mot ett katastrofresultat i mellanårsvalen i morgon. Det berättade Aftonbladet i går.

    Presidenten utmanas av den konservativa rörelsen Tea Party – som kämpar mot skatter, statlig inblandning och all annan ”socialism” som Obama anses stå för.

    Sharron Angle utmanar den demokratiske majoritetsledaren Harry Reid om hans stol i senaten.

    Hon ser statliga pensioner som socialbidrag och vill att USA lämnar FN. – Jag har en lång lista på saker att genomföra och högst upp återfinns löftet att upphäva ”Obamacare”, säger hon när Aftonbladet ser henne tala för jublande pensionärer hemma i Las Vegas.

LAS VEGAS. Newt Gingrich, representanthusets förre talman och en mycket tänkbar republikansk utmanare i presidentvalet om två år, trycker pekfingret i talarstolen och konstaterar med fast stämma:

– Det här är epicentret. Nevada. Det som händer här avgör hur vårt land kommer att se ut i framtiden.

Han har just inlett ett kampanjtal för Sharron Angle på ett hotell i exklusiva Summerlin strax utanför Las Vegas, och överdriver möjligen den glesbefolkade gambling-statens nationella betydelse.

Stort symbolvärde

Men i sak har han ändå rätt. Av alla kongress-, guvernörs- och lokalval som avgörs i morgon finns inget som har samma symbolvärde som slaget mellan Sharron Angle och Harry Reid.

Reid är som senatens majoritetsledare en av de tydligaste sinnebilderna för det demokratiska partiets makt i Washington. Han kan mot alla odds få stryk av en konservativ nykomling, framsprungen ur The Tea Party Movement – en brokig och löst sammanhållen grupp konservativa gräsrötter.

De förenas i sin antipati visavi staten och skatter och medelst bussturnéer, protestaktioner på så kallad ”town hall meetings” och massmöten i Washington har de gjort motståndet mot Obama till en veritabel folkrörelse de senaste två åren.

Den skalpen skulle sätta extra skinande guldkant på det som ser ut att bli en republikansk jordskredsseger i ”the midterms” – och såra motståndarsidan allvarligt.

Väcker uppseende

Att Angle samtidigt är en lantligare västkustversion av den i Europa mer uppmärksammade Christine O’Donnell, understryker förstås bara det uppseendeväckande i den potentiella segern.

Hon har visserligen inte, som särlingen från Delaware, föreslagit att onani ska förbjudas – eller sett sig nödgad att inleda tv-annonser genom att proklamera att hon inte är häxa.

Men som hängiven motståndare till nästan alla former av statlig inblandning i enskilda människors liv har den 61-åriga, före detta läraren beskrivit allmänna pensioner som socialbidrag, förkunnat att hon vill lägga ner bland annat utbildningsdepartementet och gjort klart att förekomsten av en federal skattemyndighet som IRS strider mot konstitutionen.

Vill lämna FN

Hon tycker också att USA bör lämna FN och har därtill gjort minst sagt egenartade uttalanden om en påstådd islamisering av det amerikanska samhället. Häromsistens hette det till exempel att sharialagar införts i invandrartäta Detroit-förorten Dearborn.

Men Angle har enligt de senaste opinionsmätningarna en bräcklig ledning på tre procent och gör under slutspurten allt för att inte framstå som den extremist motståndarna hävdar att hon är. Detta inkluderar bland annat nej till alla förfrågningar om intervjuer.

Så vi får höra ett tal som vilken republikan som helst skulle kunna hålla, centrerat kring Obama-administrationens misslyckande i kampen mot arbetslösheten, Harry Reids bristande manlighet och den förhatliga sjukvårdsreform den demokratiska kongressen trumfade igenom i våras.

– Jag har en lång lista på saker att genomföra och högst upp återfinns löftet att upphäva beslutet om införandet av ”Obamacare”, deklarerar hon något sömnigt.

Ett hundratal åhörare – merparten i väl tilltagen pensionsålder – jublar hänfört åt den utfästelsen.

Annars verkar de, så uttalade Tea Party-aktivister flertalet av dem är, inte särskilt ilskna. Ingen viftar till exempel med den typ av plakat som varit legio på mer uppmärksammade Tea Party-möten, sådana med budskap om att Obama är kommunist, att USA håller på att förvandlas till DDR och att demokraterna vill avliva pensionärer.

– Men vi är aldrig arga, det är en myt. Vi uppför oss alltid civiliserat. Vi råkar bara vara urless på att Harry Reid och Barack Obama förstör vårt land, säger veteranen Dale Beaman och fingrar på den amerikanska flagga han stoppat i bröstfickan.

Anklagelsen om att Angle är för extrem avfärdar han som vänsterpropaganda och Michael Zufelt håller med.

– Det är klart att hon verkar extrem för socialister som inte läst den amerikanska konstitutionen, fnyser han.

Att Sharron Angle kan bli senator på tisdag bygger dock inte på att hon har ett självklart stöd av utpräglat konservativa väljare.

I en delstat med femtonprocentig arbetslöshet och nationellt rekord i såväl konkurser som utmätningar har hon också lyckats appellera till mittenväljare med mer moderata åsikter.

”Vi har det tufft”

Eller snarare:

Harry Reid har INTE lyckats appellera till dem.

– Nej, suckar Eric Fegan, Reid är nummer ett i senaten, men vad har vi haft för nytta av det? Vad har han gjort?

Eric är Irak-veteran och arbetslös målare och vi träffar honom när han under ett tillfälligt extraknäck hjälper till att fräscha upp kompisen Ed Iulos hobbybutik i medelklassförorten Henderson.

– Jag och min hustru har det riktigt tufft, jag vet inte hur vi ska få ihop det. Förmodligen får vi flytta härifrån, för här finns ingenting, säger han.

Vill ha förändring

Först ska han dock rösta. Exakt hur är inte bestämt, men det verkar luta åt Angle.

– Jag vet inte, jag gillar egentligen inga politiker alls. Men vi kan inte fortsätta så här. Jag känner ibland att varje förändring bara kan vara till det bättre...

Det är ord som förklarar varför Obama och demokraterna kan få uppleva ett historiskt nederlag i morgon.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet