Orkan hotar Haiti

Tiotusentals människor måste evakueras

Foto: Reuters
Tältläger Boende i tältlägren som byggts efter jordbävningen i januari, uppmanas lämna sina bostäder på grund av orkanen Tomas som väntas nå Haiti senare i veckan.
NYHETER

Den tropiska stormen Tomas väntas i veckan nå Haiti.

Tiotusentals människor måste evakueras.

Samtidigt kämpar landet för att återhämta sig efter kolerautbrottet som krävt 300 liv.

Det hårt drabbade Haiti väntar nya prövningar när orkanen Tomas senare i veckan når landet. Visserligen har den tropiska stormen nedgraderats och rör sig nu fram över Karibien med en hastighet av 19 kilometer i timmen, men den väntas åter tillta i styrka. När den på fredag når Haiti är det med orkanstyrka som den drabbar landet.

Ska informeras

Tiotusentals människor måste evakueras från de tältläger som byggdes efter den förödande jordbävningen den 12 januari, då 300 000 människor omkom och många förlorade sina hem.

Civilförsvaret försöker uppmana dem som lever i lägren att lämna tälten som kan kollapsa av de hårda vindarna. Många som befinner sig i lägren vet inte ens om att orkanen Tomas väntas nå landet.

– Jag har inte hört talas om stormen. Kanske kom någon förbi för att informera igår när jag var ute, säger den 22-åriga mamman Florence Ramond som bor i ett av lägren till nyhetsbyrån AP.

Bor i skjul

Hon bor i ett skjul, byggt av trä, presenning och plåt. Taket blåste av den 24 september när det stormade. I samband med det ovädret dödades minst fem personer och tusentals tältbostäder förstördes.

– De kommer och säger att vi ska knyta fast presenningen men jag har inget rep, säger Florence Ramond.

Familjen förlorade sin bostad i jordbävningen i januari. En släkting dog i samband med jordbävningen och Florences bror Joel vårdas på sjukhus efter att ha drabbats av kolera, en epidemi som har dödat över 300 personer. Antalet insjuknade börjar närma sig 5 000 och landet kämpar fortfarande med följderna av koleran.

ARTIKELN HANDLAR OM