Paketbomberna – starka nog att spränga 50 plan

1 av 3 | Foto: WAM/AFP
Kretskorten som var kopplade till sprängämnet kommer från en mobiltelefon. Det innebär att bomberna skulle kunna utlösas från distans med hjälp av en telefon.
NYHETER

Paketbomberna som upptäcktes ombord på två plan på väg till USA hade kunnat sänka en passagerarfärja – var.

Det uppger nu en sprängämnesexpert för brittiska The Sun.

Nu har jakten på hjärnorna bakom bomberna börjat i Jemen.

Det var i fredags som president Barack Obama i ett tal till nationen gick ut och berättade om bomberna. Två paket med sprängmedel, skickade från Jemen, hade upptäckts på väg till Chicago i USA.

– Det här är ett trovärdigt terrorhot, sade Obama i talet.

Resultatet blev ett gigantiskt säkerhetspådrag på flera amerikanska flygplatser och ett passagerarplan eskorterades till JFK-flygplatsen med jaktplan.

”Kan förstöra ett hus”

Bomberna, som var adresserade till två synagogor i Chicago, innehöll 300 gram och 400 gram av sprängämnet PETN.

– En så stor laddning PETN skulle kunna göra en hel del skada. Den skulle kunna sänka jättefartyget Queen Elisabeth 2 eller förstöra ett hus, säger professor Hans Michaels på University College London till The Sun.

Bomberna misstänks ha konstruerats av al-Qaidas främste bombmakare Ibrahim al-Asiri. Samme man som låg bakom ”kalsongbomben” på ett flygplan på juldagen förra året. Som en jämförelse innehöll den bomben bara 80 gram PETN.

Jakt på hjärnorna

Hjärnan bakom båda bombplanerna sägs vara den USA-födde predikanten Anwar al-Awlaki, kallad "den nya bin Ladin". Pressen ökar nu på Jemen att ta itu med al-Qaida-nätverken i landet. På tisdagen inleddes en rättegång mot al-Awlaki i hans frånvaro. Han åtalas för att ha försökt mörda utländska medborgare.

Dessutom inledde militären och underrättelsetjänsten i Jemen på tisdagen en stor insats för att försöka jaga fram och få fast al-Asiri och al-Awlaki.

Testpaket – en övning

Redan i mitten av september hade myndigheterna kunnat bli förvarnade om att en attack var på gång. Nu avslöjas att amerikanska myndigheter upptäckte ett paket skickat från Jemen till Chicago redan i mitten av september. Paketet, som innehöll böcker, tros nu ha varit en övning inför paketattacken i fredags.

– Vi noterade naturligtvis saken och med tanke på terrorgruppens intresse för flygtrafiken övervägde vi möjligheten att al-Qaida kanske försökte testa logistiken i godstrafiken, säger en källa enligt TT.

ARTIKELN HANDLAR OM