Påstått hot mot Victoria

NYHETER

”Kronprinsessan Victoria ska lönnmördas.”

Det hotet kom till den finska nyhetsbyrån på måndagskvällen.

– Säkerheten har varit rigorös, med polis och helikoptrar som följer kronprinsessparet, säger Mattias Sandberg, Aftonbladets reporter på plats.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Polisen i Finland har utrett ett säkerhetshot mot kronprinsessan Victoria. Hotet kom på måndagskvällen till den finska nyhetsbyrån FNB. Avsändaren hävdade att han kände till ett försök att lönnmörda kronprinsessan och prins Daniel.

”Rigorös säkerhet”

Enligt meddelandet skulle någon av ungdomarna vid ungdomsgården Happi i Helsingfors genomföra dådet. Kronprinsessparet besökte gården, som i första hand samlar finskspråkiga ungdomar mellan 15 och 25 år.

på tisdagsförmiddagen.

– Vi har inte hört något om detta idag. Säkerheten har varit rigorös, med säkerhetspolis, finsk polis och helikoptrar. Men det har den varit under hela resan, säger Mattias Sandberg som följer kronprinsessans resa i Finland.

– Man märkte att de var på tårna, men det är de ju alltid, fortsätter han.

Hotet är uppenbarligen utan grund och orsakar inga förändringar i kronprinsessparets pågående Finlandsbesök, uppger Kari Toivanen, chef för Helsingforspolisens våldsbrottsenhet för TT.

Säpo informerad

Den svenska säkerhetspolisen (Säpo) är informerad om säkerhetshotet mot kronprinsessan Victoria.

– Vi har känt till uppgifterna om ett påstått hot och vi vet också att finsk polis har bedömt hotet som inte seriöst. För detaljer om det här kommer jag att hänvisa till finsk polis, säger pressekreterare Patrik Peter.

TT: Påverkar det kronprinsessans besök i Finland?

– Jag kommer inte att lämna någon information om exakt vad vi gör och vilka åtgärder vi vidtar, det gör vi stort sett aldrig. Men vi vet att finsk polis har bedömt det här som inte seriöst.

Hovet vill inte lämna några kommentarer.

Ung man förhörd

Det visade sig att hotmeddelandet mot kronprinsessan Victoria och prins Daniel var ett "tanklöst infall" av en intagen på ett vårdhem i huvudstadsregionen.

Mannen, som är i 20-årsåldern, medgav i förhör med polisen under tisdagen att meddelandet han hade skickat saknade grund.

Polisen ska nu ta beslut om mannen formellt ska misstänkas för "ogrundad anmälan om fara".

Verkade pressad

Besöket på ungdomscentret varade någon timme, det var slut vid 10.30-tiden. Kronprinsessparet togs emot, fick de rundvandring på centret och såg på en dans som några ungdomar framförde.

Några tecken på att kronprinsessan Victoria märkte av hoten såg inte Mattias Sandberg.

– Men det är klart, hon verkade lite pressad när hon höll tal vid stadshuset efteråt. Då inledde hon talet med ”Kära helsingborgsbor”, istället för ”Kära helsingforsbor”. Hon brukar normalt vara en väldigt god talare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM