Hårt väder stoppar sjöfarten i norr

Svårt isläge i Kvarken – färjor till Vasa stoppas

NYHETER

Alla handelsfartyg på väg till och från hamnar i övre Norrland har stoppats av det hårda vädret.

– Det råder hård ispress i ett område mellan Nordvalen och Husum. Av säkerhetsskäl ligger alla fartyg som ska igenom detta område och väntar på bättre väder, säger Jonas Vedsmand på Sjöfartsverket.

Desutom stoppar isen färjetrafiken mellan Umeå och Vasa.

På grund av det besvärliga isläget i Kvarken har R G Line tvingats ställa in sina turer mellan Umeå och Vasa. Frakt- och passagerarfärjan ligger nu kvar i Holmsunds hamn utanför Umeå.

R G Line har ställt in all trafik fram till den 12 mars.

Så snart vädret tillåter ska isbrytare assistera färjan R G I från Holmsund till Vasa, där service ska utföras på fartyget, bland annat ska två hjälpmotorer bytas ut.

Tuff natt för sjöfarten

Under natten mot onsdagen var situationen riktigt tuff i Kvarkenområdet.

– Ett fartyg var satt under så hård ispress att det behövde assistans av två isbrytare för att ta sig ut ur det besvärliga området, säger Jonas Vedsmand på Sjöfartsverket.

Sjöfartsverket har av säkerhetsskäl uppmanat alla nordgående fartyg att inte passera norr om 63:e breddgraden, vilket är strax söder om Örnsköldsvik. Fartyg som är på väg från Bottenviken och söderut uppmanas att inte fortsätta ned mot Nordvalen söder om Umeå utan i stället stanna kvar i hamn eller lägga sig på annan lämplig plats.

Fem isbrytare på väg

– Enligt väderprognosen kommer situationen med hård ispress med vindar upp till kulingstyrka att vara under ett dygn framåt. Under torsdagen kommer vinden att vridas och det innebär att ispressen minskar. Då kommer fartygen i området att få assistans av fem isbrytare – Frej, Balder Viking, Tor Viking, Ymer och finländska Kontio, säger Jonas Vedsmand.

– Just nu har vinden mojnat, men i eftermiddag ska det blåsa upp rejält igen. Fram till dess hinner isbrytarna inte få fartygen igenom det besvärliga området, säger han.

TT