Svensk dömd för barnsex i Thailand

61-åringen ska avtjäna fyra års fängelse i thailändskt fängelse

Foto: SAKCHAI LALIT/AP
Fälld Den 61-årige svensken, i mitten på bild, har dömts till fyra års fängelse för barnsex. Till vänster den svenske ”Medieprofilen” , som fortfarande är på fri fot. Till höger en 61-årig brittisk medborgare.
NYHETER

BANGKOK. En 61-årig svensk man, den så kallade ”Mångmiljonären”, har dömts till fyra års fängelse av en domstol i Thailand efter att ha köpt sex av en 13-årig pojke.

Övergreppet skedde på en strand i den ökända badorten Pattaya under hösten 2008´och svensken greps i ett större tillslag under kodnamnet "Snapper".

Svensken sitter nu häktad i Bangkok men har begärt att få bli fri mot borgen eftersom hans advokat planerar att överklaga domen. ”Mångmiljonären” blir dock kvar i häktet åtminstone tre dagar till. Borgen är satt till motsvarande 125 000 svenska kronor. Han har en månad på sig att överklaga till högre instans.

Välkänd

Svensken är välkänd i kretsar kring äldre utländska män och unga pojkar i Pattaya. Den 12 maj 2009 greps han tillsammans med ytterligare en svensk man, den 65- åring som kallas ”Medieprofilen”, och en 67-årig britt, misstänkta för övergrepp mot sju pojkar under 15 år.

Tillslaget gick under kodnamnet Nordic Snapper och var ett samarbete mellan bland annat skandinavisk och thailändsk polis som haft spaning på männen en tid. Svensk polis fanns på plats i gryningen när polisen stormade männens lägenheter. Vid husrannsakan hittade man sexleksaker, kameror för stillbilder och video, datorer och fotoalbum med nakna barn. De båda svenska männen satt häktade en tid och släpptes sedan mot borgen trots omfattande bevisning. ”Medieprofilen” är fortfarande på fri fot.

Hård kritik

Kritiken mot detta var hård, inte minst från svensk polis. En av männen har senare varit tillbaka i Sverige på besök. Den andre har bloggat om sin dragning till yngre pojkar. Nu verkar dock thailändsk polis ha kraftsamlat för att reparera skadan.

”Mångmiljonären” döms för ett brott som ligger utanför det stora tillslaget 2009. Han döms för att under hösten 2008 betalat motsvarande 300 kronor för sexuella tjänster till en då 13-årig pojke på en strand i Pattayas utkanter. ”Mångmiljonären” säger att thailändsk polis tvingat honom att erkänna. Pojken har förhörts med hjälp av psykologer och anses trovärdig.