Dagens namn: Tekla, Tea
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kungen vill ha mer pengar

EN STADIG ÖKNING Hovet begär mer pengar av staten. Skulle kungen få igenom sina krav för nästa år skulle det innebära att anslaget till kungahuset har ökat med nästan 12 procent på tre år.   EN STADIG ÖKNING Hovet begär mer pengar av staten. Skulle kungen få igenom sina krav för nästa år skulle det innebära att anslaget till kungahuset har ökat med nästan 12 procent på tre år. Foto: STEFAN JERREVÅNG

Kungen vill mer pengar av skattebetalarna.

Han har fått påökt två år i rad och Aftonbladet kan i dag avslöja att han nu vill ha en höjning av anslaget med ytterligare 5,5 miljoner kronor.

Klicka på bilden för att se den i större format.   Klicka på bilden för att se den i större format.

I budgetunderlaget till finansdepartementet begär hovet mer pengar för både löner och säkerhet.

Får kungen igenom sina krav kommer han att få 127,7 miljoner i anslag nästa år.

Det är en ökning med nästan 12 procent på tre år.

Hovet beskriver i brevet till finansdepartementet sin verksamhet – att det har varit mycket arbete med kronprinsessans bröllop och att prins Daniel i år fortsätter med sin specialutbildning för att klara sin nya roll.

Byggnadsarbete

– Det är en mängd områden som en ny medlem av kungafamiljen behöver introduceras i. Det är ett brett introduktionsprogram, säger hovets överintendent Jan Lindman.

Hovet har de två senaste åren fått påökt med totalt 8 miljoner per år för kronprinsessparets representation och för driften av Haga slott.

– Det är ett av skälen till att vår verksamhet expanderar. Kronprinsessan och prins Daniel har mycket engagemang nu, säger Jan Lindman.

Kronprinsessan har en egen hovstat som förstärktes förra året för att hjälpa henne med den dagliga verksamheten och hennes alltmer utökade officiella program.

Ett av de större projekten som rör hovet är annars ett omfattande byggnadsarbete på Stockholms slott.

Fasaderna ska renoveras och arbetet väntas bli klart först om 19 år – 2030.

Pengar från fler håll

Renoveringen betalas av Statens Fastighetsverk.

– Luftkvaliteten i Stockholm går hårt åt stenarbetena och det sitter nät på slottets fasad på många ställen så det inte ska ramla ner stenar på människor som går nedanför, säger Jan Lindman.

Kungen får i dag inte bara allt mer pengar av skattebetalarna.

De kungliga slotten hade 900?000 besökare förra året och slottsstatens affärer blomstrar. Pengar strömmar in från entré- och visningsavgifter och försäljningen vid slottsbodarna går som smör.

Regeringen kan pruta

Slottsstaten hade intäkter på 73,8 miljoner och gjorde en vinst på 4,7 miljoner kronor.

Och det är pengar som hovet får behålla – trots alla anslag.

Kungens begäran om att få mer pengar kan däremot prutas av regeringen. Speciellt när det gäller pengar till uppräkning av löner som många myndigheter har fått nej till.

– Man behandlar hovet på samma sätt som myndigheter i det fallet, säger ämnesråd Lena Westin på socialdepartementet.