Bombattacker mot ambassader i Aten

Samordnad aktion i Greklands huvudstad

Foto: scanpix. ap
Grekiska polismän tar skydd innan ett misstänkt paket sprängs 300 meter från presidentens residens. Kort därefter detonerade en spängladdning vid Schweiz ambassad. Polisen patrullerar nu utanför grekiska parlamentet.
NYHETER

Bombattackerna mot utländska ambassader i Aten fortsätter.

Flera explosioner har inträffat och minst fem misstänkta bomber ska ha placerats ut runt om i staden.

I går detonerade en brevbomb, adresserad till Mexikos ambassad, på ett fraktbolag i Aten. Polisen hittade och oskaddliggjorde fler brevbomber, adresserade till Belgiens och Nederländernas ambassader och Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Idag har bombattackerna fortsatt. Vid minst fem ambassader har paket som misstänks innehålla bomber placerats ut i vad som verkar vara en samordnad aktion.

Kastade sprängladdning

Enligt polisen har en explosion inträffat vid den schweiziska ambassaden när en laddning kastades mot byggnaden utifrån.

En explosion ska också enligt AFP ha inträffat vid Rysslands ambassad och grekisk polis ska genomföra en kontrollerad sprängning av en brevbomb som skickats till Bulgariens ambassad, rapporterar Reuters.

Inga personer har skadats i attackerna.

Inget på Sveriges ambassad

Explosionerna kopplas samman med vågen av brevbomber adresserade till ambassader i staden. Totalt har fem hittats. Två av brevbomberna hittade polisen på två individer som greps efter explosionen på ett fraktkontor på måndagen.

Ingen brevbomb har synts till på den svenska ambassaden i Aten.

– Vi har tack och lov inte fått någon här, säger en källa till TT.

Misstänker extrema vänstergrupper

Grekisk polis har också hittat ett misstänkt paket utanför Chiles ambassad uppger poliskällor till Reuters. Dessutom uppger polisen att den under kontrollerade former har sprängt ett paket med explosiva ämnen utanför ett budföretag i Aten.

Enligt polisen är mängden sprängmedel i brevbomberna var för liten för att döda. Extrema vänstergrupper misstänks ligger bakom. Flera mindre sprängdåd har utförts sedan kravallerna i Aten 2008, som utlöstes när en 15-åring sköts ihjäl av polis.

– Vi fördömer dem som förgäves försöker terrorisera och störa det allmäna lugnet. Polisens agerande har varit utmärkt. Två misstänkta har gripits och polisens kommer att fortsätta arbeta kraftfullt, sade regeringstalesmannen George Petalotis till AP.

Polisen ser inget samband mellan brevbomberna i Grekland och de paketbomber som skickades från Jemen till USA i förra veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM