”Obama har gjort ett bra arbete”

Demokratiska familjen Moore hoppas på framgång för presidenten i kongressvalet

Foto: Pontus Höök
bytte sida George Moore var republikan men la sin röst på Barack Obama. – Han har gjort ett bra arbete, säger frun Jennifer.
NYHETER

CALIFON, NEW JERSEY. George Moore var länge republikan, men namnen Bush jagade iväg honom till andra sidan.

– Vi fick det bara sämre med Bush i Vita huset. Men samtidigt har jag skaffat mig nya prioriteringar i livet och inser nu att allt inte handlar om att jag ska bli rik, säger den 37-årige egenföretagaren när vi besöker honom och hustrun Jennifer i lantliga Califon inför ett mellanårsval de innerligen hoppas inte slutar med total katastrof för demokraterna.

Vi har inte kört mycket mer än timme från Manhattan, men befinner oss likafullt mitt ute i mörkaste skogen – just nu draperad i betagande höstskrud.

Här, i lilla Califon i nordvästra New Jersey, växte Jennifer Moore upp och hit tog hon maken George när de för fem år sedan lämnade jäktet och stressen i New York.

– De flesta här är konservativa. Inte så mycket i social mening, men ekonomiskt, berättar Jennifer medan blott sju månader gamla tvillingsönerna Kevin och Andrew försöker ta reda på vad intervjumikrofonen vi håller fram är för konstig mackapär,

George, den inflyttade, nickar bifall.

– De kan ändå vara aggressiva. För inte så länge sedan blev jag förföljd av en kille i matbutiken för att jag hade ett Obama-märke på bilen. Jag fick säga åt honom att lämna mig ifred...

”Allt blev sämre”

Ja, för även om grannarna har republikanska tendenser är George och Jennifer alltså hängivna demokrater – hon sedan barnsben, trots att hon växte upp i ett republikanskt hem, och han sedan George W. Bushs tidiga år i Vita huset.

– Jag röstade på honom 2000 och efter bara något år undrade jag vad i hela friden jag gjort. Allt blev sämre, inte minst för oss egenföretagare. Vi blev lovade så mycket men vi fick bara högre omkostnader och högre skatter, suckar han.

Familjens två vildsinta terriers gör en euforisk rusch genom höstlöven i trädgården, som för att understryka det riktiga i husses synpunkter.

– Men det handlar också om att jag med åren fått andra prioriteringar och inser att allt inte handlar om att jag ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

Nöjda med Obama

Eftersom ingen av delstaten New Jerseys senatorer behöver ställa upp för omval i år har makarna Moore inget mer upphetsande att rösta på av nationellt intresse än så kallat ”house race” mellan Douglas Herbert och Rodney Frelinghuysen – och ja, demokraten Herbert får deras röster – men de följer vad övriga landet gör med stort intresse.

För de är nöjda med president Obamas första arton månader och vill inte se honom bakbunden av en fientlig kongress.

– Han har gjort ett bra arbete och genomfört viktiga reformer. Att folk anklagar honom för att han inte lyckats vända den värsta recessionen sedan den stora depressionen gör mig helt galen, säger Jennifer.

Hälsovårdsformen, Obamacare, har familjen Moores fulla stöd.

– Den är inte hundraprocentig, men vi behöver sjukvård för alla och nu finns den där, möjlig att förbättra i framtiden, menar Jennifer.

ARTIKELN HANDLAR OM