”Barack Obama har socialistiska böjelser”

Republikanska familjen Wetmore är oroliga för att presidenten ska förändra landet i grunden

Foto: pontus höök
”vi belånar barnens framtid” Makarna Norman och Debbie Wetmore – här med 17-årige sonen Andrew – hoppas att republikanerna vinner majoriteten både i senaten och i representanthuset i valet i dag.
NYHETER

GOSHEN, NEW YORK. De tycker att president Obama har socialistiska böjelser och är i färd med att förstöra USA:

Därför håller makarna Norman och Debbie Wetmore tummarna för en republikansk jordskredsseger i dag.

– Staten är alldeles för stor och har alldeles för mycket inflytande över enskilda människor liv. Det är inte vad det här landet handlar om, säger Norman när Aftonbladet besöker familjen i välmående Goshen.

De är inte uppväxta med pengar – snarare tvärtom – men tack vare hårt arbete, främst inom finanssektorn, har makarna Wetmore lyckats förverkliga det som kallas den amerikanska drömmen.

Nu bor de, med 17-årige sonen Andrew och 15-åriga dottern Samantha, i en stor trevåningsvilla i Goshen – ett lantligt litet samhälle i Hudson Valley en dryg timmes bilväg norr om Manhattan.

Och de har inte mycket till övers för vad de ser som Washingtons försök att omfördela resurser i det amerikanska samhället.

– Att människor med handikapp och svåra sjukdomar ska ha hjälp är en självklarhet, men det känns orättvist att de som medvetet valt inte ge sig hän åt att arbeta ska komma och bara ha av de som gjort det, säger Debbie och Norman nickar instämmande.

”Ta ansvar för sitt eget liv”

– När jag var riktigt ung hade jag nog liberala föreställningar om att staten ska hjälpa alla, men idag anser jag definitivt att man måste ta ansvar för sitt eget liv. Staten är idag alldeles för stor och har alldeles för mycket inflytande över människor liv.

President Obama är, som redan torde ha framgått, ingen idol hemma hos familjen Wetmore.

– Nej, jag kan inte se det på något annat sätt än att han har socialistiska böjelser och håller på att förändra det här landet i grunden, menar Norm.

”Strider mot konstitutionen”

Det mest flagranta beviset på att USA håller på att förvandlas till en socialiststat som Norm och Debbie ser det:

Sjukvårdsreformen, Obamacare.

– Den inte bara kostar för mycket och förvärrar våra redan mardrömslika underskott. Den strider mot konstitutionen. Vi ska ju tvingas köpa försäkringar och det ser jag som helt oerhört, amerikaner kan inte tvingas att köpa någonting mot sin vilja, säger ”Norm”.

Debbie oroas också över de skenande kostnaderna.

– Man undrar ju hur det ska gå för ens barn. Det känns som att vi belånar hela deras framtid. Det kommer inte att finnas något kvar åt dem om det här slöseriet får fortsätta.

Ska rösta i dag

Norman och Debbie ska rösta i två senatsval idag, men det handlar mest om en markering. Delstaten New Yorks båda demokratiska senatorer, Charles Schumer och Kirsten Gillibrand sitter säkert. Istället hoppas de på sina själsfränder i resten av landet.

– Det ideala vore förstås om republikanerna vann majoriteten i både senaten och representanthuset, men jag törs inte hoppas på så mycket mer än huset. Då får vi en ”lame duck”-kongress, men det kommer åtminstone några människor som vill få stopp på det värsta vansinnet, menar Norman.

ARTIKELN HANDLAR OM