”Helt obegripligt att inte granska”

Lenas make fick träffa Hägglund – till slut

NYHETER

I tre timmar stod Torbjörn Hammar, 52, utanför Rosenbad och frös i går – med ett plakat med bilder på hustrun Lena som svårt cancersjuk.

Till slut fick han det han ville – ett möte med socialminister Göran Hägglund (KD).

Foto: Foto: Ulf Höjer
Personligt samtal Torbjörn Hammar fick som han ville. Efter tre timmars demonstration utanför Rosenbad fick han ett enskilt möte med socialminister Göran Hägglund (KD).

Aftonbladet berättade i går om Lena Hammar, 47, som avled 19 september. Tio dagar senare beslutade Socialstyrelsen – efter en anmälan från Torbjörn – att inte granska vården av Lena 2004–2010. Motiveringen var att en del händelser låg långt bak i tiden.

Försökt få kontakt

– Socialstyrelsen brister ju i sin tillsyn. Vart ska vi anhöriga då vända oss – när den myndighet som ska ha tillsyn över sjukvården och granska den, inte gör det?

I ett försök att få kontakt med socialministern reste Torbjörn Hammar till Stockholm och ställde sig utanför Rosenbad i går.

– Jag har ringt och mejlat några gånger förut, men fått nej till ett möte. Han har inte tid, säger Torbjörn.

I går ringde han på nytt till socialdepartementet och berättade att han nu stod utanför Rosenbad och uppmanade dem att läsa om Lena i Aftonbladet. Plötsligt gick allt fort.

”Kändes bra”

25 minuter senare – klockan 13.53 – kom Göran Hägglunds pressekreterare ut och sa att socialministern ville träffa Torbjörn. Det blev ett enskilt möte i en halvtimme.

– Det kändes bra. Jag fick möjlighet att berätta om det som hänt, säger han.

Torbjörn framförde två önskemål: Ett möte med socialministern samt de sjukvårdsansvariga från alla riksdagspartier. Och en ny sjukvårdslag, vid flera allvarliga händelser under lång tid och vid olika sjukvårdsenheter.

Vill ha Lex Lena

– Lex Maria räcker inte till, jag vill ha en Lex Lena.

Socialministern hade inte tid att besvara Aftonbladets frågor.

ARTIKELN HANDLAR OM