Förlust i morse

Obama behåller majoriteten i senaten men blir av med representanthuset

Foto: Foto: J SCOTT APPLEWHITE/AP
HÅRD DOM President Barack Obama tappade sin majoritet i representanthuset i det amerikanska mellanårsvalet tidigt i morse. Nu väntar år av handlingsförlamning i Washington.
NYHETER

WASHINGTON. Det gick dåligt för Barack Obama i natt.

Men han undvek total katastrof.

Medan demokraterna som väntat förlorade majoriteten i representanthuset behåller de kontrollen över senaten.

Nu väntar troligen några år av handlingsförlamning i Washington.

Nä, president Obama fanns inte på valbar plats i natt.

Men valen till senaten och representanthuset artade sig till en inofficiell folkomröstning om hans knappt två år långa presidentskap.

Och väljarnas dom måste beskrivas som hård.

Bästa valet på 70 år

Republikanerna har gjort sitt bästa val på över 70 år och tar över majoriteten i representanthuset (USA:s underhus) med besked. Enligt AP tar republikanerna över 58 stolar från demokraterna och det krävdes 40 för majoritetsskifte.

Så många stolar har inte bytt plats sedan efter depressionen 1938, då republikanerna tog över 80 stolar, skriver AP.

Svidande nederlag

Det är ett svidande nederlag för demokraterna. De tvingas bland annat lämna över ordförandeskapet i samtliga utskott – några av dem oerhört inflytelserika – och John Boehner ersätter Nancy Pelosi som talman.

Men det kunde de facto ha gått ännu sämre för den impopuläre överbefälhavaren på Pennsylvania Avenue.

Oppositionen såg visserligen till att krympa den demokratiska majoriteten även i senaten, men i och med Joe Manchins och Michael Bennets tidigt rapporterade segrar i West Virginia respektive Colorado, omöjliggjordes i praktiken ett majoritetsskifte.

Med det resultatet får USA troligen vad som kallas en lame duck-kongress (lam anka), oförmögen att uträtta någonting alls.

Har sitt veto

Många av de nya republikaner som tar plats i kongressen – varav ett flertal sprungna ur den konservativa Tea Party-rörelsen – har visserligen lovat att de ska försöka riva upp flera av Obamas reformer, inklusive den omdebatterade hälsovårdsreformen. Men några sådana möjligheter har de inte, inga förslag av den sorten kommer att passera senaten – och även om de gjort det har presidenten sitt veto.

Å andra sidan kommer inte Obama, eller den demokratiska senaten, att kunna genomföra några nya reformer. De kommer, på samma sätt, att stoppas i representanthuset.

Ta ett annat ansvar

Så läget är minst sagt låst.

Det betyder nu inte att situationen är nattsvart för Barack Obama.

Många tror att han tvärtom kommer att tjäna på att den republikanska oppositionen – som hittills bara kunnat säga nej till allting, utan att ta några konsekvenser – nu måste ta ett annat ansvar och åtminstone försöka ställa upp på genomförbara kompromisser.

Och han kan alltid trösta sig med vetskapen att Bill Clinton i sitt första mellanårsval förlorade båda kamrarna – och likafullt blev omvald två år senare.

FAKTA

”Häxan” ute ur leken

Bland de övriga större nyheterna från natten fanns följande kandidater:

Demokraten Chris Coons blir senator för Delaware. Han behåller därmed Demokraternas plats, som en gång tillhörde vicepresident Joe Biden. Detta innebär att Christine O´Donnell, som marknadsförde sig med kampanjreklamen "Jag är inte en häxa", är ute ur leken.

Republikanen Marco Rubio, som stöttas av Tea Party-rörelsen, vann stolen för Florida. Han fick över 60 procent av rösterna av den latinamerikanska befolkningen i delstaten.

– USA är på väg i fel riktning, sade Marco Rubio i ett tal några timmar senare.

Republikanen Mark Kirk tar över president Barack Obamas stol i Illinois.

Demokraten Harry Reid blir omvald för Nevada i senaten. Han fortsätter också som gruppledare för demokraterna.

Rand Paul, en framträdande personlighet inom Tea Party-rörelsen och son till den tidigare presidentkandidaten Ron Paul, tar senatplatsen för Kentucky.

– Vi har kommit för att ta tillbaka vår regering, sa han i ett tal till väljarna..

Republikanen och den tidigare presidentkandidaten John McCain blev omvald som senator för Arizona vid klockan 03, svensk tid. Det är fjärde gången 74-årige McCain väljs om.

Republikanen Susana Martinez i New Mexico blev den första spansktalande kvinnan att bli guvernör.

ARTIKELN HANDLAR OM