Obama förlorar huset - men vinner senaten

Foto: J. Scott Applewhite/ap
President Barack Obama ser ut att tappa makten i representanthuset - men behålla majoriteten i senaten.
NYHETER

Demokraterna behåller greppet om senaten.

Däremot får republikanerna kontrollen över representanthuset efter nattens val.

En av segrarna är tidigare presidentkandidaten John McCain som behåller senatorsposten i Arizona.

Foto: ap
John McCain.

Redan klockan 02.00 i natt var det i stort sett klart att demokraterna förlorat greppet om kongressens andrakammare till fördel för republikanerna. Tre timmar senare, klockan 05.00 svensk tid, kom beskedet att demokraterna får behålla majoriteten i senaten.

Rand Paul ny senator

När de första vallokalsundersökningarna presenterades vid midnatt, svensk tid, stod det klart att Rand Paul, en framträdande personlighet inom Tea Party-rörelsen samt son till den tidigare presidentkandidaten Ron Paul, tar senatplatsen för Kentucky.

Rand Paul har tidigare gett hård kritik mot Obamas ekonomiska stimulanspaket och sjukvårdsreformen.

– Jag har ett meddelande från invånarna i Kentucky. Vi har kommit för att ta tillbaka vår regering, sa den nyblivne senatorn i ett tal två timmar senare.

– Jag kommer att göra allt för att leva upp till väljarnas förtroende.

Stöttas av Palin

Klockan 01, svensk tid, började vallokalsundersökningen från 15 delstater att presenteras.

Bland de större nyheterna fanns följande kandidater:

Demokraten Chris Coons blir senator för Delaware. Han behåller därmed Demokraternas plats, som en gång tillhörde vicepresident Joe Biden. Detta innebär att Christine O´Donnell, som marknadsförde sig med kampanjreklamen "Jag är inte en häxa", är ute ur leken.

Republikanen Marco Rubio, som stöttas av Tea Party-rörelsen, vann stolen för Florida. Han fick över 60 procent av rösterna av den latinamerikanska befolkningen i delstaten.

– USA är på väg i fel riktning, sade Marco Rubio i ett tal några timmar senare.

Vill samarbeta

Vid klockan 01.30, svensk tid, kom beskedet som senare kom att innebära att republikanerna inte fick majoritet i senaten.

Demokraten och före detta guvernören Joe Manchin kommer att representera West Virginia och ersätter därmed Robert Byrd, som avled tidigare i år.

Under ett tacktal en timme senare lovade den nyblivne senatorn att han kommer att samarbeta med alla för att få landet på fötter igen.

– Det är vi skyldiga det här landet och oss själva, sa segraren i ett tv-sänt tacktal.

80-årig senator

Samtidigt sade republikanen Eric Cantor, som enligt TT troligtvis blir majoritetsledare i det nya representanthuset, att han både vill upphäva sjukvårdsreformen och skära ner de offentliga utgifterna.

– Vi ska skrida till verket direkt för att minska underskottet genom att skära ner de offentliga utgifterna nästa år till 2008 års nivå. Det kommer att spara 100 miljarder dollar enbart under det första året, hette det i ett uttalande enligt TT.

Republikanen och den tidigare presidentkandidaten John McCain blev omvald som senator för Arizona vid klockan 03, svensk tid.

Det är fjärde gången 74-årige McCain väljs om. När mandatperioden avrundas kommer senatorn vara 80 år gammal.

Republikan tar Obamas stol

Klockan 05:30 på morgonen stod det klart att republikanen Mark Kirk tar över president Barack Obamas stol i Illinois.

Tio minuter senare kom beskedet att demokraten och majoritetsledaren Harry Reid blir omvald och kommer att representera Nevada i senaten. Han fortsätter också som gruppledare för demokraterna.

ARTIKELN HANDLAR OM