Dödshotet mot Sakineh kvarstår

Tvåbarnsmamman avrättas inte i dag

NYHETER

Sakineh i Iran är inte glömd. Inom tolv timmar hade nyheten om avrättningsbeslutet spridits över världen på sex språk och svenska UD agerat.

Men Irans Stockholmsambassad dementerar:

”Sakinehs fall är inte avgjort ännu.”

ENGAGERAR HELA VÄRLDEN Enligt uppgift ska Sakineh hängas i dag. Men Irans Stockholmsambassad dementerar: ”Fallet är inte avgjort ännu”.

Den dödsdömda tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadi Ashtiani blev inte avrättad på onsdagen såsom befarat, men hotet består, meddelade den aktivistgrupp i Tyskland som tidigare sagt sig fått veta att dödsdomen skulle verkställas denna dag.

– Avrättningstiden har löpt ut så det blir inte i dag, sade en företrädare för gruppen i Berlin.

Ashtiani är dömd till döden för äktenskapsbrott, vilket har väckt starka reaktioner och protester världen runt.

I natt gick Icas (Internationella kommittén mot stening) ut med att avrättningen av Sakineh Ashtiani Mohammadi är planerad till i dag, onsdagen den 3 november. Uppgiften kommer från Icas uppgiftslämnare i Iran.

Läckts av regimen

Ingen bekräftelse har kommit från Teheran. Vissa bedömare misstänker att uppgiften medvetet läckts av regimen i Iran, som ett test av världsopinionens reaktion.

Svaret är i så fall tydligt: inom en timme spreds nyheten på sex språk och alstrade tusentals kommentarer på nätet.

På förmiddagen kontaktade UD ambassaden i Teheran för att uttrycka sin oro, och understryka att avrättningar är oacceptabla. Carl Bildt avstod i går från att kommentera Sakinehs situation, och lät meddela att han behöver mer information.

Flera protester

Flera protestaktioner är nu på gång. I Paris inleddes i går en marsch för Sakineh från iranska ambassaden i Paris.

Den arrangeras av kvinnoorganisationer.

I Stockholm äger en protest rum klockan 14 i morgon vid riksdagen, mot att en grupp iranska parlamentariker välkomnas på besök från Teheran.

Men i går fick Aftonbladet mejl från Rasoul Bashiri Mousavi på Irans ambassad i Stockholm.

Han skrev att han efter kontakter med rättsväsendet i Iran, kunde meddela att Sakinehs fall inte är avslutat och att ingen order om genomförandet av domen har utfärdats.

ARTIKELN HANDLAR OM