Bombpaketen skakar Grekland

Adresserade till politiska ledare och ambassader

NYHETER

Bomberna kommer på posten.

De skickas från Aten och adressaterna är politiska ledare och ambassader.

I natt stoppade Grekland all flygpost.

Bar på sprängladdning Grekisk polis grep i går två personer som var på väg att posta brevbomber.

En våg av brevbomber mot ambassader i Aten förbryllar polisen. Det började i förrgår när polisen grep två män med två brevbomber som de aldrig hann posta.

TT skriver att en av de gripna uppges tillhöra den vänsterextrema gruppen

Eldens konspiration (SPF).

Men brevbomberna fortsätter att gäcka polisen och hittills är det ambassader som varit målen. En laddning var adresserad till Frankrikes president Nicolas Sarkozy, sedan upptäcktes en laddning i ett paket i postrummet i en av kanslibyggnaderna i Berlin. Adressaten var förbundskansler Angela Merkel.

En skadad

Några av de explosiva paketen har upptäckts redan innan de nått sina mål, andra har detonerats av polisen efter att de upptäckts på ambassaderna.

Men på Schweiz ambassad exploderade ett paket när det öppnades av personal och en anställd på en budfirma skadades lindrigt när en brevbomb briserade i hennes händer.

Flera brister

Spränganordningarna i paketen är små och kan bara orsaka minimala skador, men dåden sätter ändå fokus på säkerhetsbrister och understryker hur svårt det är att upptäcka brevbomber, skriver AP. Osäkerheten har gjort att grekiska myndigheter i natt beslutade att stoppa all flygfrakt av brev och paket i 48 timmar för att göra kontroller.

En stund tidigare uppgav grekiska myndigheter att man upptäckt ännu en misstänkt paketbomb. Ombord på ett fraktplan från Aten till Bologna hittades en misstänkt försändelse – adresserad till Silvio Berlusconi.

ARTIKELN HANDLAR OM