Oro för jobben på Borås Wäfveri

NYHETER

En 140 år lång epok går i graven när Borås Wäfveri gör konkurs som en följd av dåliga försäljning och skenande bomullspriser.

– Personalen är ganska nedstämd, säger Unionens ordförande vid bolaget, Lena Åsegård.

Textilkoncernen har stretat i motvind under en tid. Bomullspriserna har stigit kraftigt, försäljningen har minskat och aktien har sjunkit som en sten på börsen.

”Tunga steg”

Och när det på onsdagsmorgonen stod klart att dotterbolaget Krenholm Valduse, som sköter all tillverkning i Estland, inte kan vänta välfyllda orderböcker framöver var konkursen ett faktum.

– Det var tunga steg när jag gick över torget till Borås tingsrätt och lämnade in konkursansökan. Det är en epok som går i graven, säger Stig-Arne Blom, ordförande i moderbolaget Borås Wäfveri AB, till TT.

Merparten av de 600 anställda arbetar i Krenholms tillverkning i Estland. På huvudkontoret i Göteborg finns femton anställda. De oroar sig för jobben, enligt Unionens ordförande Lena Åsegård.

Hoppas på ny ägare

Under onsdagen utses konkursförvaltare. Styrelsen hoppas nu att en ny ägare kan ta över bolaget från konkursförvaltaren och driva det vidare.

– Det vore bra för alla parter, inte minst för kunderna, säger vd Carl-Henrik Koit.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM