Man anhållen för Solnavåldtäkt

DNA-svar får utvisa om mannen kan knytas till fler fall

NYHETER

Länge har polisen misstänkt att en gärningsman kan ligga bakom flera uppmärksammade våldtäkter i Solna

Nu har en man anhållits, skäligen misstänkt för en våldtäkt den 24 oktober, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Den misstänkte mannen som är i 30-årsåldern, är hemmahörande i Solna och anhölls den 2 november. Han är skäligen misstänkt för grov våldtäkt i Solna den 24 oktober. Han har tidigare inte varit misstänkt för liknande brott.

– Han är misstänkt för den våldtäkten som ägde rum utomhus vid en busshållsplats, säger presstalesman Diana Sundin till Aftonbladet.

Våldtäkten inträffade vid tre-tiden på natten. En kvinna stod och väntade på bussen vid Haga norra i Solna, norr om Stockholm, när en man attackerade henne bakifrån.

Enligt vice chefsåklagare Åke Olsson kom mannen frivilligt till polisen efter att han kallats till DNA-prov, så kallad topsning. Mannen har sedan själv lämnat sådana uppgifter att han nu är skäligen misstänkt för en grov överfallsvåldtäkt i Haga norra i Solna.

Flera våldtäkter

I somras attackerades tre kvinnor i Solna, norr om Stockholm. Då tog sig en man in i lägenheter på nedre botten via öppna balkongdörrar eller fönster. I två fall handlade det om fullbordade våldtäkter.

Polisen har haft misstankar om att det kan röra sig om en och samma gärningsman och DNA-prov ska utvisa om mannen kan knytas till fler våldtäkter. I nuläget är han endast misstänkt för överfallsvåldtäkten den 24 oktober.

Nu avvaktar polisen DNA-svar från SKL. De väntas komma inom kort.

DNA på rutin

Enligt Diana Sundin är det rutin att man gör DNA-jämförelser när det gäller misstänkta våldtäktsmän.

– Det är som vanligt så att när vi griper en våldtäktsman så tittar vi mot liknande, tidigare händelser. Så gör polisen i hela Sverige. Men just nu är han bara misstänkt för våldtäkten vid busshållsplatsen. Om DNA-jämförelsen visar att han inte är misstänkt i de andra fallen är det bra att kunna avföra en eventuell gärningsman också.

Hon berättar att det också är viktigt för offren att få besked.

– Det är skönt för dem som blivit utsatta att få veta om den skyldige är gripen.

ARTIKELN HANDLAR OM