Sista dagen i hovrätten för Göran Lindberg

Den förre polischefen hoppas få straffet sänkt

Foto: P-O Sännås
Göran Lindberg anländer till Svea hovrätt.
NYHETER

Den förre polis polischefen Göran Lindberg, 64, vill frias på flera punkter.

Men risken är att straffet istället skärps.

I dag var sista rättegångsdagen i Svea hovrätt för Kapten Klänning.

– Under alla förhållanden har tingsrätten satt påföljden för lågt, säger kammaråklagare Håkan Roswall.

Det har kallats för den kanske största skandalen någonsin inom polisväsendet – fallet med den före detta länspolismästaren och feministiske förkämpen Göran Lindberg som visade sig ha levt ett dubbelliv av sällan skådat slag.Den 30 juli i år dömdes han till sex och ett halvt års fängelse för flera grova sexbrott, bland annat grov våldtäkt av en 17-årig flicka i januari 2007. Flickan bands med läderremmar, Lindberg slog henne i underlivet och i ansiktet och hade upprepade samlag med henne. Han ska också ha kallat henne för ”slyna” och ”sexslav”.

Domen överklagades

Domen överklagades snart och i dag avslutades målet i hovrätten. En avmagrad Lindberg klädd i svart, stickad tröja fördes med hukande stil in i hovrättssalen.

Där satt han hopsjunken över bordet och lyssnade när kammaråklagare Håkan Roswall yrkade att hans fängelsestraff bör skräpas till åtta år. Håkan Roswall anser att hovrätten absolut inte kan sänka straffet för Göran Lindberg. De borde snarare höja de sex och ett halvt års fängelse som tingsrättengav den före detta polischefen – och som Roswall tycker var alldeles för klent.

– Under alla förhållanden har tingsrätten satt straffet för lågt. Man har inte räknat med de underlägen som varje målsägande varit i. De har även varit i psykiskt dåliga skick.

Vill bli friad

– Göran Lindberg bör dömas till åtta års fängelse och han bör kvarbli i häkte tills dess att domen vinner laga kraft, sa Roswall i sin slutplädering.

Lindberg själv vill bli friad från grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel och koppleri och kräver dessutom att få skadeståndet till offren och sina advokatkostnader reducerade.

Hans advokat Karl Harling bad hovrätten att ta flera saker i beaktande när de bestämmer påföljden.

– Man bör beakta Lindbergs höga ålder. Han fyller snart 65 år.

Dom 24 november

Harling säger att det enda Lindberg ska dömas för är brott mot sexköpslagen.

– Och därmed bör han försättas på fri fot eftersom han då redan avtjänat sitt straff.

Men hovrätten släppte inte Göran Lindberg. När förhandlingarna avslutades fördes han tillbaka till häktet.

Dom avkunnas onsdagen den 24 november klockan 14.00.

ARTIKELN HANDLAR OM