– Släng ut de iranska politikerna från Sveriges riksdag!

Demonstration mot iranskt politikerbesök pågår hela dagen utanför riksdagen

NYHETER

Ut! Ut! Ut ur Sveriges riksdag!

En dygnslång demonstration pågår nu mot iranska politiker som besöker riksdagen.

– Det är absurt. De är inbjudna att diskutera skolfrågor - samtidigt som Iran avrättar oliktänkande studenter, säger Marjan Vaez från Internationella kommittén mot avrättningar.

Foto: p-o sännås
Svensk-iranier demonstrerar utanför riksdagen mot att en iransk delegation besöker Sverige.

Klockan tio i morse skulle delegationen med ett tiotal iranska skolpolitiker besöka Sveriges riksdag. Och klockan tio började demonstranterna på Mynttorget utanför att skandera.

– Vi ska stå här hela dagen. Även om de inte lyssnar på våra ord så ska de tvingas höra dem.

Demonstrationer även i Iran

Marjan Vaez har bott i Sverige i 22 år och är själv engagerad i utbildningsfrågor i sin roll som universitetslärare i folkhälsa vid Karolinska Institutet.

– Hur har de tänkt som bjudit in dem? Så sent som igår genomförde studentgrupper två demonstrationer i Iran. De styrande vill bland annat avskaffa flera ämnen varav några är politik, kvinnors rätt och sociologi.

Exiliranier: M och S gör fel

Vaez ifrågasätter varför Sverige bjuder in delegationen när flertalet länder världen över infört sanktioner mot Iran, och hon är starkt kritisk till Moderaterna och Socialdemokraterna som är de enda partier som valt att inte bojkotta mötet utan sagt sig föredra dialog framför isolering.

– Men man kan inte ha en dialog med en diktator. Socialdemokraterna har sagt att det är ett bra tillfälle att kritisera den iranska regimen, men det är inte trovärdigt. Man har försökt ha en dialog i 31 år, förgäves. Jag tror att diskussionerna under dagen snarare kommer att handla om att gynna handelsrelationer, om nätverk och om olja.

Hån mot folket

Organisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran, som hade sökt demonstrationstillståndet, hade skickat delegationer med brev till ordförande och vice ordförande i utbildnings- och utrikesutskottet som skulle ta emot de iranska politikerna.

– Vi har också skrickat brev till UD som de skulle besöka i eftermiddag, säger Mssud Kiani från föreningen.

På iraniernas program står dessutom ett besök på Vetenskapsrådet samt Södertörns högskola.

– Att de över huvud taget släpps in i landet och dessutom får besöka riksdagen är ett hån mot det iranska folket och det förtryck som håller tusentals kvinnor, studenter och homosexuella fängslade och under avrättningshot, säger Marjan Vaez.

Parallellt med Sakineh

Att delegationen dessutom välkomnas samtidigt som världen väntar på besked om huruvida avrättningsdomen mot Sakineh Mohammadi Ashtiani verkställdes igår är anmärkningsvärt, menar demonstranterna.

– Sakineh är tyvärr inte ensam om sitt öde. Vi tänker stå kvar här för att uppmärksamma hur Iran hanterar de mänskliga rättigheterna.

Nordiska ministrar har agerat

De fem nordiska utrikesministrarna har i ett gemensamt uttalande kritiserat dödsdomen mot den iranska kvinnan.

"Vi är djupt oroade av rapporter om en möjlig snar avrättning", skriver ministrarna som fördömer planerna på att hänga eller stena kvinnan som "helt oacceptabla".

Iran förnekade i går att en avrättning var nära förestående.

ARTIKELN HANDLAR OM