Assange: Misstänkte källan en hjälte

Läckan Bradley Manning uppges vara fängslad i håla

NYHETER

Soldaten Bradley Manning, som misstänks ha läckt hemligt material till Wikileaks uppges sitta fängslad i en håla.

Dessutom ska han ha förnedrats och tvingats att vara naken i sin cell i sju timmar enligt hans advokat.

Nu pekas han ut som USA:s politiske fånge nummer ett av Wikileaks grundare Julian Assange.

Enligt Wikileaks grundare Julian Assange är den soldat som misstänks ha lämnat hemliga handlingar till Wikileaks en "hjälte utan motstycke".

Assange: En skymf

Assange kallade i en intervju i brittiska ITV på torsdagen Manning för USA:s politiske fånge nummer ett och sade att det är en skymf att denne hållits fängslad i tio månader utan rättegång.

Bradley Manning uppges vara fängslad "i en håla" i ett fängelse på en marinbas i Virginia, något som Pentagon förnekar.

Dessutom anklagar nu en av Mannings advokater de militära myndigheterna för övergrepp mot hans klient som lämnats naken i sin cell i sju timmar.

Manning fråntogs utan någon förklaring alla sina kläder i fängelset sent på onsdagen, skriver advokaten David Coombs på sin blogg

Ska förnedras igen ikväll

Klockan fem nästa morgon tvingades han sedan att stå naken framför sin cell under en inspektion innan han fick tillbaka sina kläder, enligt advokaten.

– Den här sortens förnedrande behandling är oförlåtlig och oförsvarlig. Den är genant för vårt militära rättssystem och kan inte tolereras.

– Manning har fått veta att samma sak kommer att hända honom igen i kväll. Ingen annan fånge på fängelset tvingas utstå denna typ av isolering och förödmjukelse, skriver Coombs.

Också människorättsgrupper har protesterat mot vad de kallar en omänsklig behandling av en man som ännu inte dömts för något brott.

Manning har varit fängslad sedan i juli förra året. De stränga säkerhetsåtgärderna motiveras av myndigheterna med att det vore ett hot mot den nationella säkerheten om han lyckades rymma.

TT