Tre ungdomar dog på fjället

– körde vilse när de var på skotertur

NYHETER

De nio ungdomarna körde vilse på fjället i Nordnorge. I natt hittades sju av dem, tidigare i dag även de andra två.

Tre av de unga människorna dog.

Gänget på nio personer, tre kvinnor och sex män, var alla mellan 17 och 22 år gamla. De var ute på skotertur i norska Finnmarken när de överraskades av dåligt väder och körde vilse. De anmäldes saknade redan i torsdags, men hårt väder i området har försvårat sökandet efter dem.

Polisen spårade mobilsamtal

Sökandet koncentrerades tidigt till det område polisen lyckades spåra ungdomarnas larmsamtal till.

Vid 02-tiden natten till fredag hittades två av ungdomarna. De kunde berätta var ytterligare fem av dem befann sig, och bara en kvart senare hittades också de. Fyra av de sju som hittats fördes till sjukhus med lättare köldskador. En av de övriga tre avled.

Samtidigt fortsatte sökandet efter de två som ännu saknades. I dag på morgonen hittades de döda.

18-åring en av de omkomna

En av de omkomna har identifierats som en 18-åring från Hammerfest i Nordnorge. Troligtvis kommer de andra avlidna från samma stad.

På presskonferensen, som hölls tidigare i dag, sa polisen enligt Finnmarks dagblad, att trots att det här är en tragisk händelse är de glada över att sex personer är funna vid liv. På fredagsmorgonen deltog 60 personer, skotar och bandvagnar i sökandet efter ungdomarna.

Försökte hålla värmen

Enligt Finnmarks dagblad hade ungdomarna parkerat sina skotrar i en halvcirkel, och byggt upp snövallar runt dem för att skydda sig. Inne i halvcirkeln hade de lagt sig tätt ihop för att hålla värmen.

– Det var bra tänkt och bra gjort, sa Terje Wikstrøm och Torbjørn Ås från Vestfinnmarks polisdistrikt till tidningen.