"Hon kämpade för sitt liv"

37-åringen i rätten för mord

Foto: KRISTER HANSSON
NYHETER

– Johanna blev bara 17 år. Hon hade en dröm om att bli fotomodell. Hon var inte vid tiden för mordet intresserad av att ha en sexuell relation med Andreas, säger åklagaren i rätten.

Andreas Johansson är åtalad för att ha mördat 17-åriga Johanna. I dag inleddes rättegången mot honom.

Rättegången inleddes klockan nio på fredagsmorgonen i Växjö. Ett stort pressuppbåd är på plats för att bevaka rättegången. 37-åringen fördes in i rättssalen klädd i en randig tröja. På onsdag kommer han att förhöras.

Andreas Johansson förnekar fortfarande mord.

– Johanna blev bara 17 år. Hon hade en dröm om att bli fotomodell. Hon var inte vid tiden för mordet intresserad av att ha en sexuell relation med Andreas, och definitivt inte intresserad av att ha stryp-sex. En 17-åring ägnar sig inte åt så avancerad sex, säger åklagare Yvonne Rudinsson.

Hade rivskador på kroppen

Rättsläkaren har konstaterat att Andreas Johansson hade rivskador på kroppen, bland annat på ryggen.

– De har uppkommit när Johanna kämpade för sitt liv, konstaterar Yvonne Rudinsson.

Hade ett kort förhållande

Under förmiddagen har hela den omfattande mailkontakten mellan Andreas och Johanna redovisats i rätten.

Johanna träffade Andreas Johansson första gången midsommar 2010 i Åhus. Under den tiden hade de en kort relation. Johanna åkte strax därefter till Rumänien i en månad – och när hon återvände var hon inte längre intresserad av att ha ett förhållande.

Den 19 augusti förra året åkte Johanna, 17, till Växjö med förhoppningen om att hennes modelldrömmar skulle bli verklighet.

Hon kom aldrig hem.

Lurade med sig Johanna hem

Efter fotograferingen den 19 augusti tog Andreas Johansson med sig Johanna hem till sin lägenhet. Hon skulle få se bilderna, sa han. Men några bilder fanns inte. I stället ströp Andreas Johansson Johanna på sin säng.

Klockan 15.44 ringer Andreas Johansson till den som fotograferat Johanna och säger att han och Johanna nu är på väg till Kalmar för att göra en tatuering.

– Då var Johanna sannolikt redan död, säger Yvonne Rudinsson.

Kom på att han ljög

Stax innan Andreas Johansson grips får han veta av en av Johannas vänner att hon är anmäld försvunnen, och att de nu vet att Andreas har ljugit för henne.

I förhör har Andreas Johansson berättat hur han efter att ha strypt Johanna klädde kroppen och bar ner den i hyreshusets källare. Sedan körde han fram sin bil till baksidan av huset och lastade in kroppen.

I Berg, en halvtimmes bilväg bort, dumpade han Johanna femton meter in i skogen.

Själv säger Andreas Johansson att han dödade Johanna av misstag, under en sexaktivitet som gick för långt.

Johannas föräldrar på plats

I dag inleddes den 12 dagar långa rättegången mot Andreas Johansson i Växjö tingsrätt. Andreas Johansson åtalas för mord, brott mot griftefriden och ett fall av våldtäkt mot barn 2007. Han nekar till mord.

Johannas föräldrar är på plats i rättssalen. Hennes mamma sitter hela tiden med huvudet nedböjt, medan pappan tittar mot Andreas med jämna mellanrum. Andreas Johansson själv sitter stel och undviker att möta deras blick.

Texten uppdateras