Teg om sitt fynd i 34 år

Sten fann sovjetiska soldatpass på stranden – nära ubåtsvraket

1 av 3 | Foto: FOTO: DEEPSEA PRODUCTIONS/JONAS DAHM
Mysteriet på botten Ubåten hittades av civila dykare på 60 meters djup söder om Gotland. Om den har sänkts i samband med ubåtsjakt på svenskt territorium skulle fyndet vara sensationellt – men det avfärdar militären.
NYHETER

Polisen Sten Axelsson hittade sovjetiska soldatpass och uniformsmössor på en strand på Gotland.

Nu har ett ubåtsvrak hittats i havet utanför stranden.

– Jag tänkte direkt att det måste vara därifrån grejerna kom, säger han.

Sten Axelsson, 71, jobbade som polis på Gotland sommaren 1977. På sina lediga stunder brukade han leta strandfynd.

– En dag hittade jag flytbälten gjorda av kork, en soldatmössa och tre, fyra sovjetiska soldatpass. Det var som små anteckningsböcker. Jag minns att jag tyckte att grejerna kändes färska, säger han.

– När säkerhetspolisen fick höra talas om vad jag hade hittat beslagtog de grejorna och sa åt mig att hålla tyst om det hela, säger han.

”Ingen utbåtsjakt”

Bo Rask, stabschef vid marintaktiska staben, har inte hört talas om detta tidigare och tror snarare att strandfynden flutit iland från en militärövning.

– På den tiden pågick ingen ubåtsjakt, säger han.

Den sjunkna ubåten hittades nyligen av civila svenska dykare på 60 meters djup söder om Gotland. Den har flera hål i skrovet och är i rätt

dåligt skick efter många år i havet.

Vapen och allt av värde är borttaget.

Fartygsbeteckningarna saknas, men enligt ubåtsexperter rör det sig om en sovjetisk ubåt av Whiskeyklass. Samma sort som gick på grund utanför Karlskrona för snart 30 år sedan.

Hur den har hamnat där är fortfarande oklart. En teori är att den har sänkts i samband med ubåtsjakt på svenskt territorium.

I så fall skulle fyndet vara sensationellt.

Men det avfärdas av militären.

På väg till skrotning

– Av vad vi sett har vi ingen anledning att tro något annat än att det handlar om en ubåt som har sjunkit i samband med att den bogserats till skrotning, säger Bo Rask.

Alexander Popov, andresekreterare på den ryska ambassaden i Stockholm, har ingen teori om hur ubåten har hamnat på botten utanför Gotland.

– Det här är första gången vi har hört talas om den. Jag betvivlar inte att det är en sovjetisk ubåt, men än så länge vet vi inte det med säkerhet, säger han.

Whiskey-ubåtarna byggdes på 50-talet. När de togs ur bruk i slutet av 90-talet tömdes de på allt av värde. Skroven såldes senare som sjöodugligt metallskrot och bogserades till slakt i bland annat Spanien.

Transporterna av de utrangerade ubåtarna klassades som civila transporter och följde vanliga farleder.

Flera stycken sjönk

Enligt Alexander Popov har det konstaterats att minst tre ubåtar sjönk

i Östersjön i samband med den sista resan till skrotning.

– Många blev kvar i Baltikum efter Sovjetunionens kollaps. Jag skulle tro att ubåten sjönk när den bogserades till skrotning, säger den ryske tidigare ubåtskaptenen Igor Kurdin, pensionerad kommendörkapten i Nordflottan.

Vare sig ubåten utanför Gotland sänkts eller bara förlist innebar ubåtsfyndet ett tillfälle för Sten Axelsson att äntligen bryta tystnaden.

– Jag blev tillsagd att inte snacka om det här. Och det har jag inte gjort heller. Förrän nu, säger han.

FAKTA

Whiskey-ubåt

Längd: 76 meter.

Besättning: 60 man.

Byggår: 1951–57 (totalt 226 byggdes).

Djupgående: 4,6 meter.

Dykdjup: 125 meter.

Vapen: 6 torpedtuber.