”Den allvarligaste incidenten hittills”

Metall regnade ner från världens största passagerarplan

1 av 3 | Foto: afp
Världens största passagerarplan fick nödlanda på Singapores internationella flygplats efter att en av motorerna havererat.
NYHETER

Världens största flygplan, Airbus A380, hade just lyft från Singapore med 459 personer ombord.

Då exploderade ena motorn och planet tvingades nödlanda.

– Det här är den allvarligaste incidenten för A380 hittills, säger en flygsäkerhetsexpert till AP.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen som dramat i luften utspelade sig.

Jätteflygplanet från flygbolaget Qantas var på väg från Singapore till Sydney. 459 personer ska enligt AP ha befunnit sig ombord när explosionen uppstod strax efter starten. Skrotdelar regnade ner från planet och när det nödlandade på flygplatsen i Singapore brann det på undersidan av planet.

Inga skadade

Inga personer ska ha skadats i olyckan.

– Planet har landat tryggt på Changi-flygplatsen och ingen passagerare eller i besättningen har skadats, uppgav det australiska utrikesdepartementet enligt TT.

Flygbolaget hävdar att ingen explosion har inträffat, men flera vittnen säger att de sett explosionen.

– En av motorerna på vänster vinge ser ut att vara söndersliten. Den är svart och har skadade kanter, sade AFP:s reporter på plats.

”Regnade skrot”

Från staden Batam kom rapporter om att delar av planet hade hittats på marken.

– Jag hörde en kraftig explosion och såg ett passagerarflygplan flyga på låg höjd. Det kom rök från ena vingen. Sedan började det ramla skrotdelar över mitt hus, säger vittnet Rusdi som bor i närheten till en lokal tv-kanal, rapporterar AP.

Ställer in trafiken

Airbus A380 är en relativt ny flygplansmodell, men den har redan hunnit vara med om ett antal incidenter, rapporterar AP. I september 2009 tvingades en A380 från Singapore Airlines vända tillbaka till Paris efter ett motorhaveri. I mars samma år exploderade två däck på landningshjulen på en A380 från Qantas vid landning och i augusti tvingades piloten på en Lufthansaflight stänga av en motor precis innan landning.

– Men det här är definitivt det allvarligaste tillbudet som en Airbus A380 varit med om, säger flygexperten Tom Ballantyne till AP.

Flygboladet Qantas har nu ställt in all trafik med sina sex A380-flygplan till dess att man fått in mer information kring olycksplanet.

ARTIKELN HANDLAR OM