Nazister tillbaka i svensk politik

Svenskarnas parti har gjort fullmäktigedebut

Foto: Scanpix
När Daniel Höglund från Svenskarnas parti tog plats i Grästorps fullmäktige inledde han med att protestera mot demokratin.
NYHETER

Ett nazistiskt parti har återigen framträtt i svensk politik.

När Daniel Höglund från Svenskarnas parti tog plats i Grästorps fullmäktige inledde han med att protestera mot demokratin.

Men ingen märkte protesten.

Mediasveriges blickar var fästa mot Halle-Hunneberg, 14 kilometer västerut. Men i Grästorp inträffade på torsdagskvällen något historiskt. Ett nazistiskt parti tog plats i kommunfullmäktige.

Lät bli att rösta

Få märkte att Daniel Höglund, partiledare i högerextrema Svenskarnas parti, protesterade i Grästorps fullmäktige.

Han sade inget. Han lät bara bli att rösta.

– Jag kan inte rösta på företrädare för partier som manat till demonstration mot mitt eget parti, sade han efteråt.

Svenskarnas parti brukar beskrivas som nazistiskt och har sitt enda mandat i Sverige i västgötska Grästorp. I partiprogrammet skylls dagens "samhällskaos" på demokratin och det styressättet ska ersättas.

– Det är ambitionen på sikt, säger Höglund.

Lärde sig etikett

Att ändå gå en grundkurs i ämnet, att lära sig politisk etikett och demokratins spelregler, hade han alls inget emot. Tvärtom.

– Bra, konstaterade han.

Han tänker följa politiska spelregler och andra föreskrifter som finns fullmäktigepolitiker.

I början handlar det mest om att avvakta, se och lära.

Ingen demonstration

Att få Grästorp att säga upp avtalet med Migrationsverket och att jobba mot det mångkulturella inslaget får komma efterhand, låter han förstå.

Några demonstrationer hölls inte vid torsdagens sammanträde i Grästorps konserthus. Ett halvdussin kravallstaket stod visserligen lutade mot husets gavel, men de var kvarglömda efter en musikfestival.

FAKTA

Sprunget ur Nationalsocialistisk front:

• Svenskarnas parti (SVP) är sprunget ur nazistiska Nationalsocialistisk front, som bildades i Blekinge 1994. 2008 bytte man en tid namn till Folkfronten, för att 2009 bli Svenskarnas parti.

• SVP framhåller sig gärna själv som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna. Även om partiet tydligt på sin hemsida propagerar för en traditionell nazistisk rasideologi, så vill inte partiordföranden Daniel Höglund kalla partiet nazistiskt, däremot nationalistiskt.

• Daniel Höglund har också gjort sig känd för att vara delaktig i kampanjen mot ett moskébygge på Hisingen i Göteborg.

• Höglund var fram till i juni skriven på en adress på Vargön i Vänersborg men säger sig nu flyttat till en adress i Grästorp.

Källa: Tidningen Expo och Daniel Höglund själv (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM