Kinas varningsord mot ”upproriska tendenser”

"Alla vet att stabilitet är en välsignelse och kaos är en olycka"

NYHETER

Tidningen Beijing Daily, språkrör för Kinas kommunistparti, varnade för upproriska tendenser liknande de i arabvärlden, samma dag som den tio dagar långa parlamentssessionen öppnade i Peking, enligt Reuters.

Foto: REEUTERS
En demonstrant förs bort av kinesisk polis.

"Alla vet att stabilitet är en välsignelse och kaos är en olycka", stod att läsa i tidningen.

"Det finns alltid några här hemma eller i utlandet som försöker exploatera problem sprungna ur vår ekonomiska utveckling för att provocera fram bråk."

Hot mot reportrar

Protester i Peking har hittills kvästs effektivt av internetcensur och ett uppbåd av 730 000 poliser, tjänstemän, säkerhetsvakter och lokala invånargarden som ska vakta mot sociala oroligheter. Utländska reportrar har hotats med fråntagna visum om de fortsätter med sin "illegala rapportering".

För första gången budgeterar Kina mer pengar för den inre säkerheten än till sin militär. Polis, säkerhetstjänst och rättsapparaten budgeteras för drygt 600 miljarder kronor samtidigt som den kinesiska militären tilldelas runt 575 miljarder kronor, enligt uppgifter som presenterades på folkkongressen på lördagen.

Satsningar på rättssystemet som omfattar övervakning och nedslag på oliktänkande ökade därmed med 13,8 procent.

Högre redan i fjol

– Det här visar på de ökade kostnaderna för att upprätthålla inre kontroll, sade Xie Yue, statsvetare vid Tongji-universitetet i Shanghai till Reuters.

Förra året slutade utgifterna för säkerhetsapparaten på drygt 528 miljarder kronor, trots att det bara var budgeterat för 495 miljarder kronor, vilket gjorde att de faktiska utläggen redan då var högre än militärens.

Kinas återgång till ökningar i tvåsiffriga procentsatser av sin försvarsbudget har oroat omvärlden, då landet varit inblandat i en del mindre men uppseendeväckande territoriella konfliktsituationer på sistone, inte minst i Sydkinesiska sjön.

TT-Reuters