Knarktunneln var 550 meter lång

25 ton marijuana hittad vid tillslag

Foto: Scanpix
Den 550 meter långa tunneln var både upplyst och ventilerad. Tunneln gick mellan staden Tijuana i Mexiko och Otay Mesa i USA.
NYHETER

En 550 meter lång knarktunnel har upptäckts mellan USA och Mexiko – med 25 ton marijuana

Tunneln hade belysning, ventilation och en liten rälsbana för att smuggla droger.

Foto: Scanpix
Agenter från amerikanska Homeland Security vaktar delar av de beslagtagna tonen marijuana.

Spanare i staden Otay Mesa i närheten av San Diego i USA lade märke till en lastbil de tyckte verkade skum. När de undersökte den närmare upptäckte de att den var lastad med 10 ton marijuana, och chauffören och hans fru greps direkt.

Amerikanska agenter stormade sedan lagerlokalerna där lastbilen åkt i från och där upptäcktes den massiva knarktunneln.

550 meter lång

En 550 meter lång tunnel, fullt belyst och ventilerad – och med en liten räls att frakta knark under gränsen mellan Mexiko och USA var vad agenterna kom över vid tillslaget.

I lagerlokalerna hittade man också mellan 10 och 15 ton knark till, och man misstänker att någon av de större mexikanska drogkartellerna ligger bakom tunnelbygget.

– Jag kan lova att det finns en del väldigt olyckliga personer i kartellen nu, säger John Morton, chef för immigrations- och tullmyndigheten i USA enligt Los Angeles Times.

130 miljoner kronor

Knarket som beslagtogs vid tillslaget uppskattas vara värt 20 miljoner dollar på gatan, ungefär 130 miljoner kronor.

På den mexikanska sidan gränsen stormades en lagerlokal där andra änden av tunneln fanns. Där hittade man ytterligare 4 ton marijuana.

Det enorma tillslaget gjordes bara två veckor efter att ett rekordstort tillslag på 134 ton marijuana gjordes på ett industriområde nära Tijuana i Mexiko. Myndigheterna vet inte om de båda tillslagen har något med varandra att göra, men menar att det senaste är ytterligare ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten.

Den nya knarktunneln är bara en av 75 stycken som upptäckts under de senaste fyra åren mellan USA och Mexico.

ARTIKELN HANDLAR OM