Silvio Berlusconi försvarar sig själv

Premiärministern nekar till ankagelser om brott

Foto: Scanpix
Silvio Berlusconi talar med pressen.
NYHETER

Han skulle inte ha tid att komma till domstolen, lät det.

Men Italiens premiärminister Silvio Berlusconi ska dyka upp när han själv står inför rätta – åtminstone en gång i veckan.

Foto: Scanpix
Larry Hagman tillsammans med Karima el-Mahroug och affärsmannen Richard Lugner på operan i Wien.

Det dugar tätt med rättegångar mot Silvio Berlusconi, och först ut har varit de misstankar om skattebedrägerier som riktats mot mediebolaget Mediaset.

Skattefusk

74-årige Berlusconi och andra chefer inom företaget misstänks för att fått bolagets intäkter att verka mindre än vad de i själva verket varit.

På förhand uppgavs att premiärministern skulle vara för upptagen för att över huvud taget kunna medverka i rättegången som återupptas efter att ha skjutits upp i april förra året.

Nu verkar han ha ändrat sig.

En gång i veckan

Hans advokat Niccolo Ghedini uppgav på lördagen att Berlusconi visst tänker infinna sig vid förhandlingarna för att försvara sig själv. Försvaret har därför bett domstolen att lägga förhandlingarna på måndag då den skandalomsusade ledaren ska ha tid.

– Premiärministern anser att det är lämpligt att vara där och försvara sig själv, säger Ghedini enligt AP.

Samtidigt säger Ghedini att Berlusconi bara kommer att ha möjlighet att framträda i rätten en gång per vecka.

Under nästa vecka väntas också förhandlingarna gällande köp av sex av minderårig inledas. Han anklagas för att ha köpt sex av marockanskan ”Ruby”, och sedan hjälpt henne när hon tagits av polis.

I det fallet har Berlusconi också nekat till brott.

FAKTA

Anklagelser mot Berlusconi

Mediaset. Silvio Berlusconi och andra chefer i etermediebolaget Mediaset anklagas för att falskeligen ha angett för höga köpesummor vid Mediasets olika förvärv av tv-rättigheter för att mörka bolagets verkliga tillgångar och slippa full beskattning. Rättegång återupptas 11 april.

Mediatrade. Ett relaterat fall. Berlusconi och hans son Pier Silvio anklagas för bedrägeri och förskingring vid köp av tv-rättigheter till överpris.

Mills-fallet. Berlusconi anklagas för att 1997 ha gett den brittiske juristen David Mills 3,5 miljoner kronor för att vittna falskt i en rättegång om affärstransaktioner. Mills har dömts för brottet, men inte Berlusconi. Fallet har tidigare lagts ned av högre rätt på grund av preskribering.

Ruby-fallet. Berlusconi anklagas för att ha betalt marockanska nattklubbsdansösen Karima El Mahroug, "Ruby", för sex 2010 när hon var 17 år, under legal ålder för prostitution. Rättegång 6 april.

Källa: TT-Reuters