Överfölls i taxin – ersätts med biobiljetter

Svaret från Taxi 020. (Klicka för större version.)
NYHETER

Maria utsattes för ett våldtäktsförsök i taxin.

Som "plåster på såren" erbjöds hon fyra biobiljetter.

– Det var ett sätt att visa att vi verkligen bryr oss, säger Fredrik Scholander, marknadschef på Taxi 020.

Foto: FOTO: SCANPIX
Maria utsattes för ett våldtäktsförsök i en taxi. (Arkivbild)

Maria valde att ta taxi hem i helgen eftersom hon alltid sett det som ett tryggare färdmedel än kollektivtrafiken. Hon valde en av de gula bilarna med 020-loggan, som hon visste är ett av de större och etablerade bolagen i Stockholm.

Det blev en obehaglig upplevelse.

Taxichauffören kom med flera oanständiga förslag och försökte få henne att lämna ifrån sig sitt mobilnummer. När hon vägrade gick han till angrepp.

– Han rev sönder mina strumpbyxor, höll fast mig i bilen och slickade mig i halva ansiktet, berättar hon för Aftonbladet.

Polisanmälde direkt

Maria ringde direkt till polisen för att anmäla våldtäktsförsöket. Hon fick veta att hon skulle få en kopia på anmälan per post. Någon sådan anmälan har hon ännu inte fått.

När hon försökte få stöd från bolaget Taxi 020 kom nästa chock. Den personen på kundtjänst hon fick kontakt med ville kompensera henne med biobiljetter. I mejlet hon fick står följande:

"Vi vill även kompensera dig för detta på något sätt. Som en liten ersättning sänder jag dig 4 biocheckar samt menybiljetter. Jag hoppas att det kan ge dig lite tröst i det hela".

Väntar på information

Taxi 020 bekräftar att ett sådant mejl har skickats, men menar att det nu är upp till Maria att komma med mer information så att taxibolaget "har något att gå på".

– Den här kvinnan har kontaktat oss och sagt att hon utsatts för ett våldtäktsförsök. Vi har bett henne lämna fler uppgifter, som ett kvitto på anmälan eller kvittot, men hon har inte lämnat något material över huvud taget, säger Fredrik Scholander, marknadschef på Taxi 020.

Enligt honom är det inte säkert att det var en Taxi 020-bil som kvinnan åkte i. De mejl som skickats till henne, där Taxi 020 beklagar det som hänt och erbjuder henne biobiljetter, betyder inte att bolaget tar på sig det som hänt.

– Det var i avvaktan på att vi skulle få vidare information. Det var inte på något sätt en slutuppgörelse utan ett sätt att visa att vi verkligen bryr oss. Men när vi inte får in mer information från henne kan vi inte gå vidare, säger Scholander.

Har ni ringt henne?

– Ja, vi har pratat per telefon.

Vad gör ni nu?

– Vi jobbar seriöst och tar varje reklamation på allvar. Vi samarbetar gärna med polisen, men om inte den drababde vill medverka kan vi inte göra mer. Om vi får hjälp att spåra föraren så ska vi givetvis med omedelbar verkan kalla upp honom och ta ställning till om vi ska stänga av honom.

Maria själv säger att ingen från Taxi 020 har ringt upp henne.

– Det är lögn. Jag tycker inte att det ska vara mitt ansvar att ta kontakt. Det är deras skyldighet, säger hon.

Sedan våldtäktsförsöket i taxin känner sig Maria orolig och upprörd.

– Den här mannen vet ju var jag bor. Det känns inte alls bra, säger hon.

Maria heter egentligen något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM