Nya offer för sjukförsäkringsregler

Minst 1500 drabbade

NYHETER

De har inte rätt till sjukpenning, hur sjuka de än blir.

I stället får de vända sig till socialen.

Men för att få hjälp därifrån måste man helt sakna inkomster och tillgångar.

När de nya sjukskrivningsreglerna infördes tog alliansen bort den tillfälliga förtidspensionen, som i huvudsak omfattade unga människor med fysiska eller psykiska handikapp. När tidsbegränsningen samtidigt infördes förlorade många av dessa sin sjukpenning.

Men det nya systemet har satt dem i en knivigare situation ändå.

Har inte jobbat

Eftersom personerna i den här gruppen sällan har jobbat saknar de en sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Och om du inte har en SGI är du enligt de nya reglerna hänvisad till socialbidrag.

Det innebär att de utförsäkrade i gruppen – hittills 1500 i år enligt Försäkringkassan – kan bli hur sjuka som helst utan att få någon sjukpenning, rapporterar Ekot.

De kan bryta ben och drabbas av cancer utan att bli kompenserade. I stället får de vända sig till socialen.

Blir helt utan ersättning

Men för att få hjälp därifrån måste de helt sakna inkomster och tillgångar. Den som äger sitt hus eller har en sparad slant på banken kan alltså inte få socialbidrag. Det innebär att en del av gruppen inte kommer att få någon ersättning alls.

– Hur många av de 1 500 utförsäkrade utan SGI som antingen får socialbidrag eller helt saknar försörjning finns det ingen statistik över, säger Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens Socialförsäkringsutskott till Ekot.

När Ekot når nye socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) vill han inte kommentera frågan. Han hälsar dock, via sin pressekreterare, att reglerna för just den här gruppen ska ses över, men när och hur frågan ska lösas är fortfarande oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM