Tomas drar in över Haiti

Orkanen hotar att förvärra epidemier och de hemlösas situation

1 av 3 | Foto: AP
En kvinna håller sina få ägodelar tätt intill kroppen när hon vadar igenom det översvämmade flyktinglägret i Leogane.
NYHETER

Tomas slog till med kraftiga regnoväder och stormar mot Haiti i går.

I staden Jeremie förstördes hus och floder svämmade över och sex personer rapporteras ha omkommit.

Nu hoppas invånarna att stormen ska ha passerat.

I huvudstaden Port-au-Prince är en tredjedel av befolkningen redan hemlös efter den kraftiga jordbävningen i januari i år.

Orkanen Tomas riskerar nu att förvärra tillståndet för de redan drabbade. Stormen drog fram över huvudstaden under fredagen, men senare på eftermiddagen hade regnet upphört.

Värst i väst

Värst drabbat är västra delarna av Haiti som ligger närmast orkanen. Den drog i går fram omkring 22 mil öster om Guantanamo på Kuba. Innan dess passerade Tomas 23 mil utanför Port-au-Prince, rapporterar CNN.

I staden Jeremie har hus förstörts och översvämningar rapporterats. Leogane, i södra Haiti, stod helt under vatten. Sex människor omkom i stormarna, rapporterar TT-AFP.

På flera håll tvingades invånarna vänta ut stormen under bar himmel. Skolor och andra byggnader, som vantligtvis används för att söka skydd i, förstördes i jordbävningen.

En stor del av befolkningen bor i tält.

Sjukdomar sprids

Hjälparbetare hoppas nu att stormen ska ha dragit vidare.

Skadorna hittils har varit måttliga även om regnet fortsätter. Det i sig kan innebära att sjukdomar sprids lättare och situationen förvärras för befolkningen.

Ett utbrott av Kolera drabbade Haiti efter jordbävningen och hjälporganisationer har arbetat hårt för att stoppa edpidemin. Spridningen kan nu förvärras, även om Tomas bara passerar Haiti, befarar experter.

Beredskapen på ökad orkanstyrka över Haiti är fortsatt hög.

ARTIKELN HANDLAR OM